Молдовският премиер Наталия Гаврилица обяви днес, че правителството ѝ подава

...
Молдовският премиер Наталия Гаврилица обяви днес, че правителството ѝ подава
Коментари Харесай

Падна правителството на Молдова

Молдовският министър председател Наталия Гаврилица разгласи през днешния ден, че държавното управление ѝ подава оставка, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Тази оставка е разследване на поредицата от рецесии, обхванали дребната страна, откогато предходната година стартира съветската инвазия в прилежаща Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Гаврилица сподели на конференция, че " е пристигнало време да разгласи своята оставка " и добави, че никой не е очаквал държавното управление ѝ, формирано през лятото на 2021 година, " да успее да се оправи с толкоз доста рецесии, провокирани от съветската експанзия в Украйна ".

Управлението на Гаврилица беше белязано от дълга поредност от проблеми. Те включваха остра енергийна рецесия, галопираща инфлация и няколко тревожни случая, като нахлуване във въздушното пространство на Молдова на съветски ракети, изстреляни против Украйна.

Новото държавно управление ще бъде номинирано от президента Мая Санду, само че е належащо да бъде утвърдено от 101-местния парламент на Молдова, показва АП.

Междувременно Прессекретарят Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че знае какво е имал поради президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщил за хипотетично оголен " съветски проект за разрушение на политическата обстановка в Молдова ". 

" За това би трябвало да потърсите господин Зеленски. Ние не знаем защо става дума ", сподели той, запитан дали има подобен проект или става дума за дезинформация.

По-рано Зеленски съобщи, че е връчил на молдовската си колежка Мая Санду документ, наименуван от него " съветски проект за разрушение на политическата обстановка в Молдова ". По думите му този документ е бил засечен от украинското разузнаване и там е посочено кой, по кое време и посредством какви дейности " счита да разбие Молдова " и " самичък да поеме надзор над нея ".

След изказването на Зеленски Службата за информация и сигурност на Молдова удостовери, че е получила от Украйна данни за подготвяни дейности, целящи дестабилизиране на обстановката в тази страна.

" Този ​​план разкри кой, по кое време и по какъв начин да нанесе съдбовен удар на молдовската народна власт ", посочи през вчерашния ден Зеленски. " Не знам дали в действителност Москва е дала заповед това да бъде изпълнено, само че във всеки случай... този проект беше доста сходен на проекта, който те се пробваха да приложат против Украйна ".

Молдова, дребна страна с 2,6 милиона поданици, прилежаща на Украйна и от края на юни 2022 година кандидатка за влизане в Европейски Съюз, е застрашена военно от Русия с наличието на съветски бойци на нейна територия, в проруския разколнически район Приднестровие.

Мая Санду неотдавна упрекна Русия, че стои зад трафика на хора, оръжия, артикули и финансирането на антиправителствени демонстрации, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР