Молдова започна работа по нов електропровод, свързващ столицата Кишинев със

...
Молдова започна работа по нов електропровод, свързващ столицата Кишинев със
Коментари Харесай

Молдова изгражда нов електропровод до Румъния

Молдова стартира работа по нов електропровод, свързващ столицата Кишинев със прилежаща Румъния, защото някогашната руска република се стреми към по-голяма енергийна самостоятелност от Русия, съобщи Агенция Франс Прес.


След като новият електропровод бъде построен, Молдова към този момент няма да зависи от електроцентрала, ситуирана в сепаратисткия район Приднестровие, където са ситуирани съветски войски.

В южното село Конгаз са мобилизирани служащи и багери, булдозери и кранове, с цел да стартират да копаят основите за първите стълбове на новия електропровод.

До края на 2025 година Молдова желае да приключи всичките 500 стълба и останалата част от електропровода 400 kV, който би трябвало да се простира на 158 км от Кишинев до Вулканещи в Гагаузия на юг.

Вече е построена връзка от Вулканещи до Исакча през границата в Румъния, която е член на Европейски Съюз.

Понастоящем към 70 % от потребяваната в Молдова електрическа енергия идва от Приднестровието, а подкрепяните от Русия сепаратисти в предишното са прекъсвали доставките до Кишинев.

Настоящият контракт с електроцентралата в Приднестровието изтича в края на 2024 година

Президентът Мая Санду назова новия електропровод на стойност 27 млн. евро " един от най-важните инфраструктурни планове " след оповестяването на независимостта през 1991 година, който освобождава страната да получава електрическа енергия " без натиска на политическия шантаж извън ".

През 2019 година Кишинев утвърди дълго отлагания план, който получи финансиране от Световната банка.

Според високопоставения чиновник на Министерството на енергетиката Константин Боросан държавното управление продължава напред, с цел да се опита да приключи строителството даже преди крайния период в края на 2025 година

Освен 70% от електрическата енергия, която Молдова получава от Приднестровието, останалата част до момента идваше най-вече от Украйна.

Но Киев спря износа след съветските удари по енергийната му инфраструктура, предизвиквайки енергийна рецесия в Молдова, вследствие на която през 2022 година градовете изключиха уличното осветяване, а семействата ограничиха потреблението.

Днес 20 % от търсенето на електрическа енергия се задоволява от локално произвеждане.

Потреблението също е намаляло, защото цените на електрическата енергия са се повишили.

От 2022 година насам Молдова от време на време купува електрическа енергия и от Румъния, само че съществуващите връзки лимитират количеството, което може да внася.

Молдова възнамерява да има още две междусистемни връзки с Румъния, с цел да реализира " цялостна, цялостна интеграция в европейския енергиен пазар ", сподели Боросан.

Страната с 2,6 млн. души население, която се намира сред Украйна и Румъния, подаде заявление за присъединение към Европейския съюз малко откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 година

Настоящите страни членки се споразумяха през декември да стартират договаряния за присъединение с Украйна и Молдова, една от най-бедните народи в Европа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР