Може ли страдащи от захарен диабет да консумират мед?Това попита

...
Може ли страдащи от захарен диабет да консумират мед?Това попита
Коментари Харесай

Може ли пациенти със захарен диабет да консумират мед?

Може ли страдащи от захарен диабет да употребяват мед?

Това попита Стилиян Стоянов от Русе, написа Ето какво дават отговор специалисти:

Медът несъмнено е прелестен естествен артикул, само че експерти дефинират някои правила по отношение на потреблението му от страдащи от захарен диабет.

• При захарен диабет вид 1 става дума за инсулинозависими пациенти. Те могат да си разрешат да хапват мед единствено по 1-2 пъти седмично и то не повече от половин чаена лъжичка. Честата приложимост на този артикул ще докара до внезапно скачане в равнището на захар в организма, което е рисково.

• При диабет вид 2 можете да си позволите да похапвате мед всеки ден, само че също не повече от 1 чаена лъжичка. Ако си позволите повече, равнището на захар в кръвта ще скочи.

• Не яжте мед на гладно. Глюкозата, съдържаща се в меда в огромно количество, нервира задстомашната жлеза, което е нездравословно при захарен диабет. Но освен, може да се окаже пусков механизъм за възникването и развиването на захарен диабет при здрави хора.

Медът на 60% се състои от фруктоза и 40% от глюкоза. Фруктозата се усвоява постепенно през почерням дроб, по тази причина е дребен рискът да се стигне до внезапен скок на кръвната захар при хората с диабет. Което значи, че медът не е толкоз заплашителен за тези хора.

Но за всеки рекомендациите за консумация на мед, както и на всевъзможни артикули, са самостоятелни. Медът не е нездравословен за диабетиците, само че не би трябвало да се злоупотребява с него. Достатъчна е една лъжичка на закуска. Ако обаче се колебаете, се посъветвайте с ендокринолог.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР