Може ли науката да бъде част от икономиката? Способна ли

...
Може ли науката да бъде част от икономиката? Способна ли
Коментари Харесай

Късче природа и късче наука - в епруветка

Може ли науката да бъде част от стопанската система? Способна ли е да основава артикули, не десетилетия напред в бъдещето, а в този момент? Могат ли студенти да видят нещо друго и предприемаческо в лабораторната работа?

Да, потвърждава Петър Нефтелимов. По време на бакалавъра си по биотехнологии в Биологическия факултет на Софийския университет той вижда опция за пускане на бизнес с един промеждутъчен артикул на лабораторната работа - цветето в епруветка.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/цвете в епруветка2.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 600 " /> Петър в лабораторията на " Цвете в епруветка " - следи зареждането на следващото.
Какво се случва, когато купиш букет на обичаната? Дори и да го постави незабавно във ваза с вода, и да смени водата няколко пъти, цветята ще изкарат най-вече два-три дни. Ами в случай че можеш да ѝ подариш цвете, което ще живее без грижи най-малко 2 месеца?
Биотехнологиите идват на помощ
Всичко стартира от способ на растителните биотехнологии - така наречен микроразмножаване на растения, или инвитро обработване. Той разрешава от дребна част от обещано растение - да вземем за пример 1 см от стълбчето - да се развие до цялостен размер в затворена среда.

По принцип в лабораторната процедура цветът е признат като нежелателен резултат в епруветката и се отстранява - по тази причина и цветето е " промеждутъчен " артикул.

" Цветето е в епруветката и изолирано (стерилно) от външната среда, която е цялостна с микроорганизми. В нея има специфична хранителна среда с всички нужни детайли и хормони, която му разрешава да живее най-малко 2 месеца без грижи, в това число поливане ", изяснява Петър. " Трябва му само място с температура от 22-24 градуса и непряка слънчева светлина. То си е самодостатъчно, тъй като единствено си прави процесите дишане и фотосинтеза. "
https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/цвете в епруветка5.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 700 " /> Цветята в епруветка до момента в който се развиват.
Цветето в епруветка е малко по-скъпо от нормално цвете и много по-евтино от букет. Препоръчва се да си го вземете със стойка за епруветката, която е дребна, дървена и налична.

Петър признава, че 2 месеца е минимумът - в действителност обособени цветя могат да изкарат над половин година и повече в епруветка. През това време цветовете могат да увяхнат, да цъфнат отново - растението е живо и минава през всички цикли на живота си.

А по-късно?

" След това, когато си свърши хранителната среда, може да се извади и приспособява към неприятните външни условия, т.е. да се присади в саксия. "

Тогава изчезва друго преимущество на цветето - в епруветка то не може да провокира алергия, да вземем за пример. Разбира се, в случай че растението е в буркан, може да оцелее доста по-дълго.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/цвете в епруветка3.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 700 " /> Готовото цвете.
" Но въпреки всичко и ние би трябвало да печелим, в случай че са безконечни, то хората няма да имат потребност да си купуват втори, трети път… ", майтапи се Петър. " За разлика от тях букетът от рязан цвят на втория ден към този момент славно се насочва към коша за отпадък целия, а не си даваме сметка за площите, на които е отглеждан, както и въглеродните излъчвания, които е образувал с логистиката, включващ превозът от други страни и хладилните камери. "
Да работиш това, което учиш
За доста българи това е неосъществима фантазия - хиляди се занимават с изцяло друга работа от това, което са приключили в университета. Това важи в немалка степен и за тези, които са изучавали естествените науки.

" Цвете в епруветка " стартира с екип студенти от БФ през януари 2020 година Те са окрилени от мисълта, че ще работят точно в областта на тяхното обучение и подготовка. И че ще имат опция да показват " по този начин потайната " просвета на всеки.

" Ще му я дадем в ръцете и персонално ще му разкрием тайните зад нея. За нас науката не стига единствено до прага на лабораторията и не стои единствено зад комплицираните и неразбираеми термини в научните публикации на британски език. Науката би трябвало да бъде поднесена на хората по забавен и занимателен метод ", изяснява Петър.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/цвете в епруветка4.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Но признава, че на този стадий продуктът доближава до клиентите най-много посредством платена реклама в обществените мрежи, както и с помощта на медийното внимание и присъединяване им в разнообразни изложби.

" Засега главно ни търсят хора, които търсят друг и новаторски подарък за своите близки и другари. Още не сме развили тематиките за биологията и биотехнологиите, което, може би, е наш пропуск, с който на моменти получаваме не удовлетворяващи мнения, само че в идващите месеци ще поработим и в тази тенденция ", споделя Петър.

За него това не е просто бизнес. То е и тематика на дипломната му работа в магистратурата по " Биобизнес и биопредприемачество " и персонален професионален план. А той има доста - макар, че от раждането му го съпътства двигателно увреждане, на CV-то му може да завиди всеки 40-годишен експерт. Петър е блогър, бизнесмен, наставник в предприемачески стратегии, създател на книга, доброволец. И е едвам на 26 години.
Какви са в действителност цветята?
Както към този момент казахме, в лабораторията на цвета се гледа като нежелателен резултат - и той се отстранява. Но за продукта " Цвете в епруветка " той е основен.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/цвете в епруветка торения.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 600 " height= " 800 " /> Цветето в епруветка, когато е отвън епруветката.
Затова главната научна работа пред екипа на Петър сега е да открие типовете растения, изискванията и съставките на техните хранителни среди, които довеждат до формиране на пъпка.

" На този стадий имаме 2 проучени типа, цъфтящи в епруветка: Торения (Torenia fournieri) и Лобелия (Lobelia), като към този момент комерсиализираме единствено Лобелия, поради че добивът (цъфтящи растения в епруветка) при Торения при иницииране в in vitro условия е 50%, а при всяко последващо микроразмножаване добивът спада на 25%. "
Пътят напред
Екипът на Петър продължава да тества технологията с разнообразни типове растения - освен това благодарение на сътрудник, Института по декоративни и лечебни растения в София.

" По този метод отсега нататък ще разрастваме продуктовия азбучник с разнообразни типове цъфтящи растения в епруветка, както и в разнообразни стъклени лабораторни съдове ", изяснява младият бизнесмен

Може би цвете в колба?

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/петър нефтелимов цвете.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

" Може. Всичко е допустимо. "

---

Този материал е основан по плана „ Малък бизнес, огромен триумф “ на Клуб Z. Ако имате забавни хрумвания за предприемчиви притежатели, разрастващи дребен и междинен бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл (в Subject/Тема напишете „ Малък бизнес, огромен триумф “).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР