Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с

...
Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с
Коментари Харесай

БАБХ: Фермерите да избягват търговия с животни от Румъния и Гърция

Поради усложнената епизоотична конюнктура в Румъния и Гърция, обвързвана с чума по дребните преживни животни БАБХ налага ограничения за недопускане на появяването на заболяването у нас. Заболяването не е рисково за хората, само че е извънредно рисково за овцете и козите и може да докара до огромни стопански загуби.
Сред подхванатите ограничения са усилване на контрола на всяка пратка живи дребни преживни животни, предопределени за доотглеждане или неотложно кръвопролитие, с генезис от засегнатите страни. Също по този начин слагане под забрана, осъществяване на клинични прегледи и взимане на проби за проучване съществуване на вируса при животните за доотглеждане; засилен обзор на животните, ориентирани за неотложно кръвопролитие.
При дребните преживни животни заболяването се демонстрира с тресчица, меланхолия, тайни от очите, носа и устата, афти в устната празнина, сухи и напукани зурла и ноздри, диария, кашлица, затруднено дишане и хранене. В наранено стадо заболеваемостта може да доближи 100%, като смъртността варира сред 20% и 90%. Източник на инфекцията са болните животни. Болестта се предава посредством пряк контакт сред заболели и здрави животни, както и посредством нечисти с вируса фуражи, съоръжение, транспортни средства и постелка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР