БНБ публикува актиализация, придружена с предупреждение, което представлява лоша новина

...
БНБ публикува актиализация, придружена с предупреждение, което представлява лоша новина
Коментари Харесай

БНБ с лоша новина за изплащащите кредити българи!

Българска народна банка разгласява актиализация, съпроводена с предизвестие, което съставлява неприятна вест за изплащащите заеми българи! При спад на икономическата интензивност способността за обслужване на отговорностите може да отслабне, което да се отрази в повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки. За това предизвестява централната банка в най-новото си издание „ Банките в България “, което проучва положението на банковия бранш през първото тримесечие на тази година.

Българска народна банка упорства банките да поддържат кредитни стандарти и индикатори, избрани от управителния съвет на 20 май 2024 година Препоръките към тях са да ползват навреме и съответно провизиране, основано на консервативни допускания, които регистрират рисковете от неподходящи процеси в икономическата среда.

По-голям дял на неприятните заеми

През първото тримесечие на тази година брутният кредитен портфейл на банковата система набъбна с 2,8% (при 2,9% през предходното тримесечие), а делът в него на необслужваните заеми по брутна стойност в края на март се усили до 4,3% (при 3,9% в края на декември 2023 г.), регистрират в Българска народна банка.

Българска народна банка с неприятна вест за изплащащите заеми българи! 26.07.24 15:59 Проф. Чуков пред SafeNews: Светът е неустойчив 26.07.24 15:53 Конституционният съд: Правосъдната промяна е противоконституционна 26.07.24 15:39 ЕКСКЛУЗИВНО: Министерство на вътрешните работи търси съденият за убийството на Иво Пилето наследник на милионера Валери Попов – Любен за побой над юноша 26.07.24 15:31 На живо – Лариса Савова: Ще внесем законопроект дружно с ПП-ДБ за основаване на краткотрайна комисия за злоупотреби с власт от кмета на община Доспат 26.07.24 14:28

Рискове, свързани с финансовата позиция

Текущите нива на финансовите съотношения са доста над минималните регулаторни условия и условията за финансови буфери. Наличието на солидна финансова позиция е от значително значение за поддържането на устойчивостта на банковия бранш и смекчаването на резултатите от евентуална реализация на циклични и структурни опасности за банковия бранш.

В Българска народна банка преценят, че ликвидната позиция на банковия бранш се резервира солидна, като депозитната маса нараства стабилно, а равнищата на съотношението на ликвидно покритие и съотношението на чисто устойчиво финансиране са доста над регулаторните условия. Независимо от това, кредитните институции следва да ръководят ликвидността си в сходство с високата степен на неустановеност и вероятността от промени в размера и структурата на депозитите, подбудени от евентуални неподходящи промени във финансовото положение на предприятията и семействата, поучават анализаторите на банковия регулатор.

Рискове за качеството на активите

В рамките на настоящия лихвен цикъл паричните условия в еврозоната се придвижват с друга скорост в обособените сегменти на кредитния пазар в България. Следвайки динамичността на ЮРИБОР, лихвените проценти по заемите за компаниите се повишаваха през 2023 година, като през първото тримесечие на 2024 година тази наклонност беше прекратена, написа в разбора на централната банка.

Експертите на Българска народна банка преценят, че високата ликвидност в банковата система е фактор за слабата реакция на лихвените проценти по депозитите и по заемите за семейства, които се резервираха на ниски нива през целия интервал на стягане на паричната политика в еврозоната.
Кредитната интензивност в бранша на семействата остава висока, изключително в сегмента на жилищните заеми. Оживеното кредитно търсене е обусловено от ниските лихвени нива в този пазарен сегмент, както и от положението на трудовия пазар и повишаването на приходите.

Вчера Българската национална банка (БНБ) разгласява статистически данни за осъществените в страната безналични заплащания през 2023 година

Данните, които са на тримесечна и полугодишна база се изготвят според Регламент (ЕС) № 1409/2013 на ЕЦБ по отношение на статистика на заплащанията, променен с Регламент (ЕС) 2020/2011 на ЕЦБ. Информацията включва индикатори, свързани с потреблението на другите типове платежни услуги, платежните и предплатените карти, терминалните устройства ПОС и АТМ, платежните системи с окончателност на сетълмента и други

Статистиката на заплащанията за България е налична чрез графа „ Платежна инфраструктура “, подрубрика „ Платежна статистика “ на интернет страницата на Българска народна банка, където са поместени и връзки към статистическата база данни на ЕЦБ, както и извадка с съществени индикатори от статистика на заплащанията за България и диаграми.

С оглед регистрираното нарастване при отпущането на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели, през май Българска народна банка разпореди на банките да затегнат стандартите при разпределяне на ипотечни заеми.

Нареждането е да се вземат спомагателни ограничения за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за повишеното търсене на сходни заеми е, че заплатите се усилват повече в сравнение с нарастват цените на недвижимите парцели, демонстрира анализът на Българска народна банка.

С решение на Управителния съвет на банката се утвърждават определенията и метода на пресмятане на няколко индикатори, които банките би трябвало да съблюдават. Въвежда се и тримесечна отчетност за тези индикатори.

Централната банка желае доста деликатно кредитните институции да ползват следния най-малък набор от индикатори, когато отпускат ипотечни заеми:

Съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при отпускане;
Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при отпускане;
Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при отпускане;
Съотношение сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя при отпускане;
Съотношение сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя при отпускане;
Максимален период по контракта за заем (матуритет).
Брутният размер на новоотпуснатите заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели възлиза на 5.2 милиарда лева през 2022 година и на 5.8 милиарда лева през 2023 година За интервала на първото тримесечие на 2024 година новоотпуснатите заеми са в размер на 1.7 милиарда лева С главен принос при новоотпуснатите заеми, имат огромните банки, които поддържат дял от най-малко 80%.

 

 

Източник – Българска народна банка, Investor.bg

Още вести четете в: Бизнес За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР