Може ли изкуственият интелект да остави математиците без работа? На

...
Може ли изкуственият интелект да остави математиците без работа? На
Коментари Харесай

Може ли изкуственият интелект да направи безполезни математиците?

Може ли изкуственият разсъдък да остави математиците без работа? На този стадий отговорът е " не ". Защо – ще разберете в идващия материал.

През 1614 г изобретяването на логаритмите от Джон Непер прави комплицираните калкулации доста по-лесни.

Днес се чака чатботове, задвижвани от изкуствен интелект, да създадат гражданска война в математиката. Но дали са способни на това?

От предишния ноември стартирането на стратегии като ChatGPT на Open AI или Bard на Гугъл сътвори шокови талази в университетските среди. Тези принадлежности могат да пишат есета, да генерират изображения и видеоклипове, да вземат решение математически задания. Но същинските математици не са напълно уверени във опциите им.

 
В математиката аз се интересувам от манипулиране на данни и числови стойности. Това ми дава опция да върша комплицирани калкулации, които са предсказуеми и повтарящи се. За тези неща изкуственият разсъдък е извънредно потребен. Но има и различен аспект. За да може математиката да бъде в действителност такава, тя би трябвало да работи на равнище логичност и разсъдък. Милиард образеца, че нещо е правилно, не го вършат автоматизирано истина, и това е разлика, която изкуственият разсъдък към момента не е съумял да преодолее. Разчита главно на данни, което значи, че не толкоз елементарно може да прави систематизирания, които да са изцяло правилни във всички случаи.
Линдън Робъртс – учител по математика в Университета на Сидни

Изкуственият разсъдък може да помогне за дешифриране на кодирани известия, тъкмо както е направил британският математик Алън Тюринг, разрушил кода на немската шифровъчна машина „ Енигма “.

Но дали една компютърна стратегия е в действителност умна, в смисъла на човешки разум?

 
Изкуственият разсъдък няма да ме размени в кратковременен проект, тъй като към момента не може да разсъждава. Не може да мисли по метода, по който ние, математиците, го вършим всеки ден. Не може да се оправи надеждно в такива обстановки.
Джорди Уилямсън – шеф на Института за математически проучвания в Сидни

Заплахата машините да заменят хората не е нова. Морски аналогов артилерийски калкулатор от XX век, употребен за по-точен прицел, в действителност заменя математиците, които до тогава са били на борда на кораба, с цел да вършат тези калкулации.

Специалистите настояват, че изкуственият разсъдък е добър в даването на отговори, само че не може да се оправи доста добре с обосновката им.

Искат и регулации за сигурността на всички консуматори, както и по-широка полемика в обществото за бъдещето на тези принадлежности. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР