Може и да не сте ходили да видите Дунав, но

...
Може и да не сте ходили да видите Дунав, но
Коментари Харесай

Дунавски вълни - сладкиш мечта

Може и да не сте ходили да видите Дунав, само че би трябвало да опитате този сладкиш Дунавски талази - същински сладкиш фантазия

Необходими Продукти

● череши - 400 г /вишни/ може и замразени
● захар - 200 г
● масло - 250 г на стайна температура
● ванилия - 1 пакетче
● сол - 1 щипка
● яйца - 5 бр.
● бакпулвер - 1пакетче
● брашно - 350 г
● какао - 3 с.л.
● прясно мляко - 4 с.л.

За крема


● масло - 200 г
● прясно мляко - 500 мл
● пудинг ванилия - 1 пакетче на Йоткер (за варене)
● захар - 50 г

За глазура


● шоколад - 200 г естествен
● масло - 30 г

Начин на подготвяне

Почистете черешите, измийте ги, махнете дръжките им и благодарение на безвредна игла махнете деликатно костилките. Ако имате апарат за премахване на костилките, ползвайте него, аз имам, само че не ми е комфортен, а и по бързо става с безвредна игла.

Маслото и яйцата би трябвало да са на стайна температура. Поставете маслото в купа дружно със захарта и щипка сол. Разбъркайте с миксера до приемане на гъст маслен крем. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, до момента в който се усвоят в сместа.

Брашното и бакпулвера пресейте и при непрестанно бъркане на части го прибавете с 2 с.л. от прясното мляко до приемане на гъста и тежка примес.

Разделете сместа на две равни елементи. В едната част сложете какаото и 2 с.л. прясно мляко и разбъркайте до приемане на гъста какаова примес.

Намажете тавичка с малко олио, употребих кръгла с диаметър 28 см, вие може да ползвате и правоъгълна, аз съм почитател на кръглото и почтено казано правоъгълните тавички са ми недостиг.

Сипете в тавата първо бялата примес, разпределете я отмерено, от горната страна сипете какаовата, като благодарение на шпатула или лъжица я разпределете отмерено върху бялата. Най-отгоре наредете черешите, без да ги притискате, по време на печене те си потъват в тестото.

Сложете сладкиша във фурна на 170 градуса и печете за 25-30 мин до суха съчка. Извадете и оставете сладкиша да се охлади.

Направете крема, като за задачата отделите 100 мл от прясното мляко, а останалото дружно със захарта сложете в тенджерка на котлона да заври. В купа сложете отделените 100 мл мляко и сипете пудинга, разбъркайте до хомогенна примес без бучки.

Щом млякото кипне, намалете котлона и деликатно на тънка бликам започнете да сипвате от разтворения пудинг, като непрестанно бъркате до приемане на гъст ванилов крем. Махнете от котлона и го прехвърлете в купа, като го покриете със стреч фолио и оставете да се охлади.

Накрая разбийте маслото и с лъжица добавяйте от охладения крем до приемане на пухкава кремава примес.

Разпределете получения крем върху сладкиша, загладете отмерено и оставете за няколко часа на хладно.

За глазурата разтопете на водна баня шоколада и прибавете малко масло. Разбъркайте и и оставете леко да се охлади. Разтопения шоколад излейте върху сладкиша, размажете го по цялата му повърхнина и благодарение на сладкарско гребенче (аз употребих вилица) направете леки вълнообразни черти, които наподобяват талази. Оставете шоколада да стегне (аз не го дочаках) и разрежете на части.

Бележки: Този страховит сладкиш съм го срещала в доста разновидности, общо взето основата се подготвя с едни и същи артикули, формата общоприетоо му е правоъгълна, а плодовете са пресни вишни, череши, такива от компот, замразени, та даже и с ябълки. Рецептите в действителност са доста, персонално аз изгледах и клипчета в Youtube и най-после се въодушевих от блога: Ухае на... Петя Аргирова.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР