Може да станем свидетели на изключително зрелище в нашето небе.По-рано

...
Може да станем свидетели на изключително зрелище в нашето небе.По-рано
Коментари Харесай

Чудо лети към Земята! Има ли опасност

Може да станем очевидци на извънредно представление в нашето небе.

По-рано тази година астрономите за първи път видяха кометата C/2023 A3 и тя изглеждаше като малко, едва петънце. Но макар първичния си тип, орбитата на кометата незабавно притегли вниманието на учените. Сега кометата лети към Слънцето и Земята и през есента на идната година може да бъде фантастично небесно представление, написа Scientific American.
-->
Според планетарния академик Ариел Грайковски от института SETI, Съединени американски щати, тази комета може да се трансформира в един от най-ярките обекти на нощното небе. Настоящите оценки допускат, че това може да е най-ярката комета, която се е доближавала до Земята. Учените считат, че може да бъде ярка като Венера, която доста постоянно е забележима с просто око.

" Трябва да внимавате с прогнозите и упованията. Някои комети също трябваше да бъдат доста ярки, само че в действителност не бяха. Когато кометата лети по-близо до нас, всичко ще стане ясно ", споделя Quanzhi Ye от университета в Мериленд, Съединени американски щати.

Кометите са буци лед, изхвърлени на ръба на слънчевата система преди милиарди години. По принцип те летят в този район на космоса и остават невидими за нас. 

Но някои от кометите стартират да летят към вътрешната част на Слънчевата система, където се намира Земята. Когато се приближат до

Слънцето, под въздействието на топлината от звездите, кометите стартират да отделят част от материята си и се появява светещ облак, наименуван кома. 

Газът от топящия се лед също излиза в космоса и образува по този начин наречената кометна опашка, добавя Глас Нюз..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР