Може да се спори дълго колко здравословно или вредно е

...
Може да се спори дълго колко здравословно или вредно е
Коментари Харесай

Ето какво е по-опасно от алкохола и цигарите

Може да се спори дълго какъв брой здравословно или нездравословно е пиенето на една чаша алено вино. Всички диетолози, обаче, са безапелационни, че има друга напитка, доста по-опасна от алкохола. Става въпрос за сладките газирани безалкохолни питиета, които може да са по-вредни за човешкото тяло от цигарите даже.

През 2019 година научното списание JAMA Internal Medicine разгласява огромно изследване за аргументите за преждевременната гибел. Една от тях беше честата консумация на сладки газирани питиета. В изследването са взели участие 450 хиляди души от 10 европейски страни. Изводите от изследването бяха, че хората, които употребяват повече от два литра газирани питиета на ден, имат нараснал риск от преждевременна гибел.

Честата консумация на сладко газирано усилва мазнините в корема с 10% и даже утежнява паметта. Напитките с високо наличие на захар като Fanta (44 гр. на кутия) и Mountain Dew (46 гр. ) са изключително нездравословни за мозъка.

Изследователите настояват, че несъразмерната консумация на сладки питиета в юношеска и зрелост може да усили риска от рак на дебелото черво при дамите. Вредни са освен поради високото количество захар, само че и поради многочислените типове консерванти и оцветители, които са нужни за производството им.

Безалкохолните газирани питиета въздействат и на сърцето. В продължение на проучването от 2019 година тази година Американската кардиологична асоциация изследва здравните досиета на над 6000 души. Изследването им открива, че тези, които пият повече от една бутилка сладко безалкохолно на ден, имат доста повече мазнини в кръвта и доста висок „ неприятен “ холестерол. Тези равнища усилват фрапантно риска от сърдечни болести. Затова лекарите поучават оптимално отбягване на потреблението на подсладени газирани питиета. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР