Може да се обособяват места за временно разполагане на палатки,

...
Може да се обособяват места за временно разполагане на палатки,
Коментари Харесай

Депутатите приеха регулации на свободното къмпингуване

Може да се обособяват места за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона " А " и " Б ", отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени парцели или елементи от тях, благосъстоятелност на страната, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в аграрни земи, както и в незастроени парцели, включени в рамките на урбанизирани територии, без смяна на предназначението им. Това реши Народното събрание с признати на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, заяви Българска телеграфна агенция.

Тези места няма да се категоризират като къмпинги от Министерството на туризма. В тях се позволява слагането единствено архитектурни детайли без комерсиално предопределение, които не изискват строителство - беседки, заслони, пейки, маси, осведомителни табла, чешми, дървени огради, скари и други.

Условията и редът за установяване на местата, разпоредбите и нормативите за устройването и използването им, както и за престоя в тях, се дефинират с разпоредба на министъра на районното развиване и благоустройството, министъра на земеделието, министъра на околната среда и на министъра на туризма.

Вносител на текста е депутатът от " Обединени патриоти " Искрен Веселинов. По думите му, представени от " Фокус ", в наредбата ще бъдат планувани и санкции, които ще стартират да се постановат година след определянето на местата за къмпингуване.

" Българска социалистическа партия за България " желаеха наредбата да не визира палатките и думата да не попада в текста, само че болшинството не се съгласи, заяви Българска телеграфна агенция. Според Явор Божанков от левицата не може палатките да се приравняват към каравани и кемпери. Не можем да забраним свободното къмпингуване, тъй като ще отблъснем западните туристи, уточни депутатът.

Колкото повече набира скорост този тип туризъм, толкоз повече проблеми има за естествената среда, тъй като след сезона остават доста боклуци, за почистването на които съответната община би трябвало да заплаща, без тези пари да са планувани в бюджета й, а в това време свободно къмпингуващите не заплащат локални налози, отбрани предлагането Александър Ненков (ГЕРБ). Той акцентира, че никога не се постанова възбрана за свободно къмпингуване. Идеята на смяната е да се дефинират места, в които да има обикновени хигиенични условия, да се знае кой носи отговорност, кой почиства и какви наказания ще има, в случай че не си извършва задължението.

Помолили сме НПО-та да създадат изследване и да дадат оферти, задачата ни е идващите месеци да намерим обикновените условия, на които да отговорят, акцентира Ненков. Според депутата " в Европа минималните санкции за неразрешено къмпингуване и разтягане на палатки или паркиране на кемпири са от 500 до 1500 евро ".

С признатите дефинитивно промени се вкарват санкции за слагане на палатки и плажни такъми (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като санкцията е от 500 до 1000 лева, заяви " Фокус ". Предвиждат се наказания и за паркиране или прекосяване на коли през пясъчните формирания. Те ще са в размер от 1 000 до 3 000 лева, като може да се конфискува и имущество на стойност сред 3 000 и 5 000 лева Законът важи освен за плажните дюни, само че и за тези наоколо до крайбрежните зони.

С измененията в закона се плануват санкции от 5 000 до 10 000 лева и за слагане на преместваем обект или оборудване на територията на неохраняем плаж.

Народното събрание резервира остарялото състояние да се разпореждат на концесия или да се отдават чартърен и морски плажове, които граничат със предпазени територии и до тях няма опция да се обезпечи свободен достъп посредством отворен за публично прилагане път, както и морски плажове, без значение от местоположението им, за които няма опция за обезпечаване на енергоснабдяване и водоснабдяване, както и за отклоняване или предпазване на отпадъчните води.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР