Може да компенсират с писатели, които са усвоявани в пети

...
Може да компенсират с писатели, които са усвоявани в пети
Коментари Харесай

МОН спешно преработва тестовете за изпитите

Може да компенсират с писатели, които са усвоявани в пети и шести клас Само трима създатели, изучавани в седми клас, остават на финала
 

Просветното министерство стартира незабавна преправка на тестванията, които би трябвало да се паднат на изпитите в седми и 12 клас. Причината е, че поради ковид и отдалеченото образование не е несъмнено по какъв начин са взети някои от предметите, изучавани след въвеждането на изключително състояние, и по тази причина този материал ще отпадне от изпитната стратегия. Учители допуснаха, че в седми клас изпитният материал ще бъде обезщетен с текстове, изучавани в пети и шести клас, тъй като за първи път през тази година законът дава сходна опция. От изучаваните в седми клас създатели ще останат единствено Чинтулов, Ботев и Вазов, разяснява Цеца Петрова, преподавател по литература в 119 СУ.

Съгласно решението на МОН, в 12 клас отпадат поезията на Вапцаров, " Железният светилник " на Димитър Талев и " Тютюн " на Димитър Димов, тъй като те са трите последни творби в образователната стратегия преди матурите. По история отпада целият материал след Първата международна война, само че преподаватели по история настояват, че до проучване на Втората международна по този начин или другояче рядко се е стигало.

По литература няма да се държи изпит върху " Бай Ганьо пътува ", " Заточеници " на Яворов, " Неразделни " на Славейков / " Стройна се калина вие " /, " По беритба " на Елин Пелин и " По жицата " на Йордан Йовков. Решението е взето въз основата на допитване до учебните заведения до каква степен са стигнали в преподаването, тъй че да няма ощетени възпитаници.

" По мое мнение трябваше да останат и Славейков, и Яворов, защото множеството учители са ги преподали ", разяснява Цеца Петрова, която преподава на седмокласници. Сега учениците ще държат изпита единствено върху " Вятър ечи, балкан стене " и " Стани, стани левент балкански на Чинтулов, които преди няколко години едвам не изпаднаха от стратегиите, " Немили-недраги " и " Една българка " на Вазов, " На сбогуване " и " Хайдути " от Ботев. Освен тях би могло да бъдат включени " Косачи " на Елин Пелин и " Серафим " на Йовков, които са в програмата за шести клас. Тогава се учат също " Радини безредици " и " Представлението " от " Под игото ", както и " Братчетата на Гаврош " от Христо Смирненски, които също може да се появят в изпитния материал.

По новия закон творби от по-ранни класове могат да бъдат включени на изпита. Може да влезе и " Хубава си, моя горо ", която се учи в пети клас.

Голям проблем се появява в седми клас, където отпадат основни неща като комплицирано съставно и комплицирано смесено изречение, тъй като на основата на този материал би трябвало да стартира проучването на подчинените фрази в осми клас. На процедура това значи усложнение при преподаването на базовата просветеност на учениците, която и в този момент не е на равнище. Много от учителите допуснаха, че подобен огромен размер от непредаден материал по литература се е получил, тъй като учителите са наблегнали на граматиката, която е две трети от теста за гимназии. Наваксването ще се падне на учителите, които преподават в междинното учебно заведение.

По математика за седми клас отпадат неравенствата при триъгълниците и успоредниците, само че съгласно преподавателя по математика и началник на образователен център " Софроний " Живка Андреевска те и до момента не са били включвани в изпитните проби. " Обикновено те се учат по-детайлно в осми клас, тъй че няма проблем учениците да наваксат това, което вероятно не е било преподадено ", разяснява тя.

 
Как ще премине оценяването Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР