Може би се изкушавате да планирате следващото си влаково приключение

...
Може би се изкушавате да планирате следващото си влаково приключение
Коментари Харесай

Кои са най-красивите железопътни гари в Европа?

Може би се изкушавате да планирате идващото си влаково премеждие към многочислените нови направления, които се появяват в Европа. Но какво мислите за опцията да изживеете блясъка на пътуването с трен, без даже да напускате гарата? От историческа " железопътна катедрала " до подземна арт апаратура - Euronews събира най-красивите гари в Европа, които да разгледате по време на пътуванията си.
Централната гара в Антверпен: Храм на превоза


Главната железопътна гара на Антверпен е един от най-важните транспортни центрове в Белгия, с високоскоростни линии до Амстердам, Париж и Марсилия. Тя се обитава в еклектична постройка, проектирана от белгийския проектант Луи Деласенсери в края на XIX в., в неоренесанс, ар нуво и барок. Огромният купол над чакалнята е дал на гарата прозвището Spoorwegkathedraal - " железопътна катедрала ". Мрамор, високи колони и комплицирана желязна структура обрамчват часовника на гарата, отстъпвайки място на залите за влакове с високи стъклени тавани, които в началото са били предопределени да разсейват дима от парните локомотиви.
Гара Хунгербург в Инсбрук: Алпийско знамение


Пътувайки от центъра на Инсбрук до началната станция на кабинковия въжен превоз Seegrube, фуникулярът Hungerberg минава през четири станции, проектирани от лондонското архитектурно студио Zaha Hadid Architects. Футуристичната гара Хунгербург се откроява на фона на естествения алпийски парк Карвендел, предлагайки вход към туристическите направления, ски пистите и планините на Австрия. Нейният закривен стъклен покрив като че ли плува, а ледената му повърхнина отразява планините в далечината.
Estación de Atocha в Мадрид: Тропическа джунгла


Най-натоварената жп гара в Испания е внушителна, само че не изключително атрактивна извън. Интериорът е този, който внася " уау " резултат с помощта на тропическа оранжерия. Преди да се отправите към модерната последна гара в съседство, с цел да хванете високоскоростен трен за Барселона, Малага или Аликанте, вземете кафе и се полюбувайте на обилната градина, която изпълва изоставената остаряла част на гарата. Хиляди растения и цветя от всички краища на света ще ви дадат чувство за успокоение, когато тръгвате на път.
Gare do Oriente в Лисабон: Модернистично знамение


От криволичещите прелестни улички на Алфама до невероятните сергии за храна на Time Out Market - Лисабон ви провокира да опознаете всяко негово кътче. Но тези, които идват в португалската столица с трен, ще се сблъскат с един по-малко прочут театър: Gare do Oriente. Проектиран от водещия испански проектант Сантяго Калатрава, интермодалният транспортен възел е издигнат напълно в точния момент за международното ревю Експо `98. Модернистичната конструкция с решетка от стъкло и метал притегля вниманието. В нея се намират метростанция, високоскоростни крайградски и районни железопътни линии, автогара и търговски център.
Гара Кингс Крос в Лондон: Урок по реституция


Гара " Кингс Крос " е извънредно архитектурно създание с несъмнено историческо значение. Това прави актуалната й промяна още по-предизвикателна, само че и впечатляваща. Драматичен покрив с форма на вълна се извисява над западния вестибюл. Той беше открит дружно с подробно възобновената истинска фасада малко преди Олимпийските игри през 2012 година През последното десетилетие планът даде подтик на регенерацията на целия регион, като подсигурява, че гарата е известна освен като врата на Север и дом на перон 9 ¾ на Хари Потър.
Гара Толедо в Неапол: Изкуство под улиците на града


Блестящо море от синя мозайка надълбоко под остарял неаполитански квартал внася извънредно творчество в региона. Метростанция Толедо, до която се стига с 40-метров ескалатор, е част от плана Stazioni dell`Arte, в границите на който световноизвестни архитекти и дизайнери сътвориха метростанции по линия 1. Преди да стигнете до въодушевените от океана дълбини на станцията, се спускате около мозайки за историята на града и слънчевожълти екрани.
Сао Бенто в Порто: Ослепително азулежу


Португалия е известна с красивите си плочки азулежу - някои от най-впечатляващите от тях се намират на жп гарата Сао Бенто в Порто. Около 22 000 плочки съставляват панелите с повърхност 551 кв. м, които изобразяват подиуми от португалската история и селския живот. Те са проектирани и изрисувани от известния художник и грънчар Хорхе Коласо и са открити през 1903 година
Централната гара в Ротердам: Устойчив център


След като е опустошен от бомбардировките по време на Втората международна война, Ротердам се втурва стремително към бъдещето и прегръща модерния дизайн. Последното преобразяване на Centraal Station, разкрито през 2014 година, се отличава с внушителна фасада от стъкло и метал, която отстъпва място на топъл и привлекателен интериор от дърво.

Пероните, на които се движат високоскоростни влакове до Амстердам, Брюксел и Париж, са залети със светлина от стъклените тавани, които са оборудвани с един от най-големите планове за слънчева сила в Европа. Гарата предлага паркинг за над 5 000 велосипеда, с цел да приключи устойчивата картина.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР