Мохамед А. Ел-Ериан, президент на Queens` College в университета в

...
Мохамед А. Ел-Ериан, президент на Queens` College в университета в
Коментари Харесай

Поредица от исторически грешки на Федералния резерв на САЩ

Мохамед А. Ел-Ериан, президент на Queens` College в университета в Кеймбридж, професор в Wharton School на Университета на Пенсилвания и основен стопански консултант на управителния ръб на Allianz, в коментар за Project Syndicate.
Мой непосредствен другар, с необикновено сполучлива кариера в технологиите, един път означи, че едно в началото взето неоптимално решение евентуално ще докара до поредност от следващи неприятни решения.

Икономистите назовават това " многочислени равновесия (multiple equilibria?) ". А Федералният запас на Съединени американски щати, най-влиятелната парична институция в света, се оказва в разгара на сходна обстановка във връзка с инфлацията - с последствия, които се простират надалеч оттатък стопанската система и финансите на Съединени американски щати.

Първоначалната фаза на продължаващата инфлационна неточност на Фед - която евентуално ще бъде запомнена като една от най-големите ѝ неточности въобще - стартира предходната година с продължителната неправилна характерност на покачванията на цените като " преходни " . Въпреки че доказателствата за непрекъснато висока динамичност на инфлацията бяха все по-видими, Фед неведнъж отхвърли тези признаци, като най-много не съумя да се вслуша в предизвестията, изразени от компаниите в отчет след отчет пред вложителите им.
Реклама
Не е изцяло ясно какво стои зад тази първична стъпка на Фед във връзка с инфлацията. Объркващо остана и това, че през по-голямата част от 2021 година правещите парична политика ревниво защитаваха изказванията си за " преходността " на инфлацията, вместо да покажат примирение, когато техните прогнози неведнъж се оказваха зрелищно неправилни.

Дори през днешния ден представителите на централната банка пречат на възобновяване на мощно накърненото доверие към Фед, като не изясняват за какво са създали тази продължителна неточност. Подозирам, че повода включва някаква композиция от слепота към проблемите, загуба на фокус, отвращение да признаят неточност и отвращение да изоставят " новата парична рамка ", която бързо се оказа остаряла и контрапродуктивна.

Едва в края на ноември 2021 година ръководителят на Фед Джером Пауъл най-сетне с огромно забавяне разгласи, че е време да се " пенсионира " думата " временен ". Но по-късно пристигна вторият стадий от многостранния гаф на Фед. Корекциите на политиката, които последваха изказването на Пауъл, бяха извънредно скромни, като Фед разгласи единствено, че неговата огромна стратегия за закупуване на активи, известна като количествени облекчения (QE), ще бъде прекъсната напълно до март 2022 година

Това беше моментът да направи две неща, с цел да възвърне доверието в антиинфлационните си ограничения и в поредните си политики. Първо, трябваше да изясни за какво е объркал толкоз зле в оценките си за инфлацията и по какъв начин е коригирал своите планирани модели , с цел да бъдат по-малко неправилни в бъдеще. Второ, Фед трябваше да предприеме обилни първични стъпки по нови ограничения и да даде насоки защо ще последва .
Реклама
След като не съумя да направи нито едно от двете, Фед влезе в третия стадий на своята историческа неточност, като загуби надзор над политическия разказ тъкмо когато индикаторите на инфлацията се влошаваха.

Нищо не акцентира по-добре огромната дупка, която Фед изкопа за себе си, от обстоятелството, че даже през февруари 2022 година продължаваше с ликвидните инжекции на QE, макар че инфлацията беше 7,5%, на 40-годишен връх . Удивително, само че макар апелите за деяние, Федералният запас отхвърли незабавното прекъсване на количествените облекчения на съвещанията си и през декември, и през януари.

Всичко това ни довежда до през днешния ден. Данните за инфлацията не престават да изненадват нагоре, а нашествието на Русия в Украйна ще усили риска от стагфлационен потрес . Междувременно чиновници на Фед предложиха обществено разнообразни възгледи по отношение на това по какъв начин централната банка би трябвало да подходи както към повишението на лихвените проценти, по този начин и към намаляването на раздутия си баланс от 9 трилиона $.

При липса на съответни насоки от Фед пазарът се втурна да усили цените с упованието за 7-8 повдигания на лихвите единствено през 2022 година Някои анализатори на Уолстрийт стигнаха до 10, в това число нарастване от 0.5 процентни пункта незабавно след срещата на Федералния запас в средата на март. Други приканиха централната банка на Съединени американски щати да приложи незабавно нарастване на лихвите сред плануваните срещи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Гласът на Капитал 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Свят Реклама
Неоптималните решения на Федералния запас през последните 12 месеца значат, че идващото му решение също евентуално ще бъде неоптимално. Дори и да имаше положително чувство за сегашния " първи най-хубав " политически отговор (политиката, която най-вече ще усъвършенства националното богатство от една неоптимална стартова позиция - бел. ред), надали Фед ще успее да го приложи, като се има поради какъв брой обратно са изостанали специалистите на банката от икономическите действителности. За да преразказвам остарялата ирландска смешка, не можете да стигнете до първата най-хубава политика, в случай че стартирате отсам.

Вместо да може да обезпечи гладко кацане на американската стопанска система, в този момент Фед би трябвало да избере минимум нездравословната опция. Такъв избор е като да ви принудят да изберете мръсна риза, тъй като към този момент не са останали чиста. Добри решения няма.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР