Модернизираме учебното съдържание е с цел по-добра подготовка на кадри

...
Модернизираме учебното съдържание е с цел по-добра подготовка на кадри
Коментари Харесай

На всеки 5 години МОН ще обновява учебните програми за професионалните направления

Модернизираме образователното наличие е за по-добра подготовка на фрагменти за актуалните характерни отраслови специалности. Това сподели зам.-министърът на образованието Таня Михайлова за новите действия по Националната стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “.
Тя посочи, че наличието остарява заради динамичността на развиване на актуалните специалности, по тази причина със съдействието на представители на компании се възнамерява освен програмата, а и целият образователен проект на 40 професионални посоки да бъдат обновявани на всеки 5 години или при нужда .
„ До 15 юли образуваните екипи би трябвало да изготвят планове на образователни проекти и стратегии по първи гимназиален стадий, а до 15 септември – планове на образователни стратегии и за втори. Това значи, че за новата 2018/2019 образователна година се чака новото образователно наличие да е готово. Всеки образователен проект за професионалните гимназии с изключение на наложителната общообразователна подготовка, включва и отрасловата и характерната професионална подготовка, а също така в професионалните гимназии в 11. и 12. клас се учи непознат език по специалността, което ще надгради терминологията на учениците на непознат език “, изясни зам.-министърът на образованието.
„ Прието е постановлението за предпазените от страната специалности за образователната 2018/2019 година – към този момент имаме 25 специалности, 29 специалности, а в листата с специалности с предстоящ дефицит на фрагменти в 55 специалности от 12 специалности “, регистрира Таня Михайлова, представена от Фокус.
Тя изясни, че най-прекият път към професионалната подготовка на експерти е дуалната система. „ Дуалното обучение е пътят, по който учениците могат бързо да се приспособяват към производството. Това значи, че част от тяхното обучение, обвързвано с практическите умения, се прави точно на съответно работно място в дружество. Необходимо е в нормативната уредба да се изяснят преимуществата на тази система “, разяснява още тя.
Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова регистрира, че през последните 10 години не е имало съществени промени в тези стратегии, само че предложенията за промени в законодателството целят това да се промени. Тя посочи, че е имало и частни случаи на положителни практики, когато обособени учебни заведения или учители са поемали самодейност за промени в образователните стратегии в тези професионални посоки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР