Модерните автомобили изобилстват от електроника и софтуер. При някои от

...
Модерните автомобили изобилстват от електроника и софтуер. При някои от
Коментари Харесай

Колата, която може да конкурира един изтребител

Модерните коли изобилстват от електроника и програмен продукт. При някои от тях те са толкоз доста, че конкурира даже тази в изтребителите. Такъв е образецът със суперавтомобила Ford GT, който генерира по към 100GB данни на всеки час, оповестява компанията, представена от онлайн изданието CNET.

Колата има над 50 разнообразни датчика, които реализират непрекъснато наблюдаване и разбор на всичко по работата и държанието ѝ на пътя. Сензорите проучват и заобикалящата среда даже влажността на въздуха. Цялата тази информация се обработва непрекъснато от самото начало до момента в който моторът работи.

Всичко това се обработва от над две дузини компютърни системи, които са част от оборудването на автомобила. Общо те обработват по 300 МВ данни всяка секунда.

Общо софтуерът на Ford GT съдържа над 10 млн. реда програмен код. Това е повече в сравнение с свръхмодерния изтребител F-35 Lightning на Lockheed Martin.

Ford GT към този момент нееднократно беше избран като спортен автомобил с регистрационен номер и това изяснява голямото количество електроника и програмен продукт. При цена от към 400 000 $, той е и много по-евтин от F-35, който коства сред 85 млн. и 120 млн. $ за брой. Разбира се, двете машини не могат да се съпоставят, само че е показателно какъв брой доста са се развили колите през годините.

Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР