Modern Diplomacy се спира на готовността на българите да приемат

...
Modern Diplomacy се спира на готовността на българите да приемат
Коментари Харесай

Представете си: Германия да въведе българския лев

Modern Diplomacy се стопира на готовността на българите да одобряват еврото. А създател на немския " Ди Велт " се размечтава и дава една странна концепция: в случай че еврото продължи да се обезценява, Германия да вкара българския лев. " Дойче веле " споделя за изявленията:

България желае да се причисли към еврозоната през 2024 година, само че скептицизмът към приемането на единната европейска валута в страната пораства, пишат от европейското издание Modern Diplomacy. Според изследвания на Евробарометър, поддръжката за приемане на еврото в България е спаднала от 74% през 2004 година до едвам 27% през тази година. Освен това Европейската централна банка към момента не прави оценка страната като подготвена да одобри еврото, отбелязва създателят Фабио Теларико.

За изгодите от еврото

Сред причините в поддръжка на присъединението на България към еврозоната от изданието показват, че това би подобрило качеството на банковия контрол за българските банки. Освен това икономистите означават, че приемането на общата европейска валута би се отразило позитивно на задграничните вложения и на търговията, както и че България би получила достъп до спомагателни средства от Европейски Съюз за подкрепяне при оправянето с рецесии - като пандемията.

Относно евентуалните спомагателни вложения в българската стопанска система след влизане в еврозоната, от изданието показват, че тази прогноза не е сигурна, обръщайки внимание на проучвания, оповестени от известни институции и университети, които опровергават тези изказвания. Например, употребявайки данни за 35 страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз за интервала 1997 - 2008, двама чешки откриватели откриват, че участието в Европейски Съюз предизвиква вложенията доста повече, в сравнение с потреблението на еврото, означават от Modern Diplomacy.

От изданието считат, че би трябвало да се вземе поради и уникалността на фискалната политика на България - страна, чиято валута е обвързана с еврото при закрепен обменен курс от 1.98. Авторът Фабио Теларико отбелязва, че някои специалисти настояват, че България посвоему към този момент е в еврозоната - повода е валутният ръб, който подсигурява закрепения курс на българския лев.

Една странна концепция: лев за Германия?

В немския Die Welt създателят на Изследователския институт " Флосбах декор Щорх " Томас Майер също напомня за обвързването на българския лев с еврото. Но мотивът е различен - еврото, което губи от цената си по отношение на $. " При някои тези сюжети евентуално разсънват копнежи по немската марка ", написа създателят и изяснява, че носталгията по немската марка го навежда на мисли за българския лев. " През 1997 българската валута е обвързвана с закрепен курс с тогавашната немска национална валута. Когато Берлин приема еврото обаче, българският лев влиза във валутен ръб с единната европейска валута. Така немската марка продължава да живее в българския лев ", написа той. Майер отбелязва, че Българската национална банка към момента държи главно краткосрочни еврови държавни облигации, за предпочитане немски държавни облигации.

" За носталгиците по немската марка като мен това е успокояваща мисъл ", написа Томас Майер. Авторът разсъждава и върху забавна догадка - в случай че качеството на еврото продължи бързо да се утежнява, Германия би могла да вкара българския лев. " Кой знае, може би и българите ще се осмелят да се откажат от закрепения валутен курс към еврото дружно с нас ", разсъждава Майер. Според него при един подобен сюжет левът ще нарастне по отношение на еврото и инфлацията ще спадне. " Тогава може би ще се споразумеем наследникът на лв. да се споделя просто " марка ", написа в умозаключение създателят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР