Мобилните оператори у нас заявиха повишаване на тарифите след Нова

...
Мобилните оператори у нас заявиха повишаване на тарифите след Нова
Коментари Харесай

Мобилните оператори си вкарали автогол с по-високите цени

Мобилните оператори у нас обявиха повишение на цените след Нова година. В отговор на това предпочитание министърът на стопанската система Корнелия Нинова спря повишаването на услугите. Дали обаче избраното от телекомите като " непазарна интервенция на страната " е единственият им проблем?

" В желанието си да употребяват насъбраната инфлация от 2020 година операторите бързаха да задействат клаузата тъкмо преди празниците. Това от маркетингова позиция е огромна нелепост. Щетата, която си нанесоха с предколедното сурвакане, е огромна ", съобщи пред България он ер изпълнителният шеф на Асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов.

Според него няма механизми, с които потребителите да бъдат предпазени, когато в договорите има такива клаузи. Но можем да си ги спестим, в случай че има по-голяма конкуренция.

" България е една от дребното страни в Европейски Съюз, в които няма виртуален мобилен оператор. По статут и правилник ние с вас можем да създадем подобен, стига един от съществуващите оператори да ни даде достъп до мрежата си и да имаме позволение от КРС. Това обаче не се случва. Никой от операторите не позволява конкуренция. Затова би трябвало да се промени законът. След като се сътвори правилник, притежателите на мрежите да са длъжни да позволяват всички търговци, по този начин както е с електропреносната мрежа ", изясни Богомил Николов.

При четвърти и пети мобилен оператор по-трудно ще се взимат съгласувани дейности като увеличението на цените.

" Конкуренцията постоянно е най-хубавото лекарство, това дава повече избор на потребителите. Практиката го потвърждава, изключително в интернет ", добави изпълнителният шеф на " Активни консуматори ".

" Когато има дълготрайни връзки, може съответният снабдител да изпита усложнения и да задейства клаузата, с цел да избегне загуби и да банкрутира. Тези точки в договорите до момента не са били употребявани. Трите оператора са решили да ги задействат. Големият въпрос, който би трябвало да се проверява, е дали има картел, а това се потвърждава най-трудно ", уточни още Богомил Николов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР