Мнозинство от 20 на 0 гласа в Пленума на Висшия

...
Мнозинство от 20 на 0 гласа в Пленума на Висшия
Коментари Харесай

ВСС освободи Цацаров като главен прокурор

Мнозинство от 20 на 0 гласа в Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) удостовери предварителното освобождение от служба на основния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров подава оставката си месец преди мандатът му да изтече публично, с цел да може да заеме новия си пост – ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

Той обаче остава основен прокурор в оставка, до момента в който Държавен вестник не разгласява указа на президента за неговото освобождение.

Така предварително в служба ще встъпи и новоизбраният началник на държавното обвиняване – Иван Гешев.

Оставката на Сотир Цацаров бе последна точка в днешния дневен ред на правосъдните кадровици, само че по молба на правосъдния министър Данаил Кирилов тя бе изтеглена като първа. Кирилов аргументира предлагането със длъжностен ангажимент, поради който би трябвало да напусне съвещанието след нейното гласоподаване.

Самият Цацаров не участва на съвещанието. По време на гласуването го нямаше и неговия чест конкурент – ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, който откакто точката бе гласувана, влезе в залата.

Оттеглянето на Цацаров от поста пък бе утвърдено без диспути. „ Оставката се гласоподава и не се разяснява “, означи в единственото изявление представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР