Мнозина смятат еврейския народ за един от най-мъдрите, защото знанията

...
Мнозина смятат еврейския народ за един от най-мъдрите, защото знанията
Коментари Харесай

Как да се научим на изкуството да владеем мълчанието

Мнозина считат еврейския народ за един от най-мъдрите, тъй като знанията им идват от самия Бог. Освен това е казано толкоз доста за мъдростта на „ децата на Мойсей “, че човек не може да се съмнява в проницателността и остроумието на най-видните представители на еврейския народ.

И защото запознаването с друга просвета оказва помощ единствено да опознаем нашата лична, през днешния ден желаеме да се срещнем по-близо с изявленията на еврейските мъдреци. Освен това диалогът ще бъде за изкуството на мълчанието. Тези най-умни хора възвеличиха мълчанието, считайки го за свойство на мъдрия и образования човек.

Дълго безмълвие

1. Изкуството на индивида в този свят е да се научи да мълчи.

2. Дори откакто прекарах целия си живот измежду мъдреците, не открих нищо, което да е по-добро от мълчанието.

3. И простакът, в случай че замълчи, наподобява умен.

4. Говорейки, оставям думите да владеят над мен. Но когато мълча, стартирам да ръководя думите – мога да се изкажа или да се въздържа.

5. Не отговаряй на нелепостите на простака.

6. Дори на мъдреците се поставя безмълвие. А на простаците – още повече.

7. Умният не стартира да разсъждава с тези, които са по-умни от него, не бърза да спори, не бърза да нахлуе в речта на събеседника… Но простакът прави тъкмо противоположното.

8. Мълчанието подхожда на мъдростта, само че мълчанието не е мъдрост.

9. По-добре е да мълчиш рационално, в сравнение с да приказваш неуместно.

10. Бог е основал индивида с две уши и една уста, с цел да слуша повече и да приказва по-малко.

Тези изявления на еврейските мъдреци ни карат да мислим и преосмисляме отношението си към това, което споделяме. Наистина е по-добре да мълчим, в сравнение с да приказваме нелепости. И в някои моменти мълчанието на човек може да приказва по-красноречиво от най-сложните думи.

Със сигурност всеки познава подобен събеседник, на който единствено да му се даде воля и той ще ви опише всички вести: от личното си всекидневие до разискването на далечните родственици на омразната съседка. Ясно е, че се опитваме да отбягваме подобен човек, приказва се неприятно за него, надали е почитан.

Но въпреки да знаем израза „ мълчанието е злато “ още от детството, това не значи, че несъмнено би трябвало да мълчим и да станем безмълвни хора. В последна сметка безмълвните и говорещите са двете крайности.

Изкуството на мълчанието не би трябвало да пречи на построяването на връзки, а би трябвало да помогне. Способността в точния момент да замълчиш и изслушаш индивида ще ни помогне да почувстваме по-добре събеседника, ще ни разреши да се настроим на същата прочувствена вълна, с цел да установим доверчиви връзки. И в този случай незабавно ще ни стане ясно какво да кажем и за какво е по-добре да замълчим.

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР