Мнозина искат по-бързо да излязат в пенсия, за да направят

...
Мнозина искат по-бързо да излязат в пенсия, за да направят
Коментари Харесай

Ранна пенсия? Това е много опасно

Мнозина желаят по-бързо да излязат в пенсия, с цел да създадат всичко това, за което не са имали време, до момента в който интензивно са се трудили – пътешествия, занимания, книги, дейна отмора. Това обаче е доста рисково. Влияе зле на мозъка.

Той е също като мускулите - когато не го упражняваме, постепенно деградира. А хората, които излизат рано в пенсия, се лишават от редица нормални провокации и обществени контакти. Какви са последствията?
-->
Професор Хендрик Шмиц от университета в Падерборн коментира в обстойно изявление за обществено-правната медийна мрежа АРД, представено от Дойче веле, последствията от ранното пенсиониране, заяви уеб сайтът pariteni.bg.

Ученият предизвестява, че паралелно с насладата от множеството свободно време след пенсионирането у хората може да се следи и утежняване на умствените качества.

Защото и мозъкът желае подготовка. Проведени проучвания по този въпрос посочили, че аргументите за това са няколко, като най-важната се свежда до известното умозаключение „ Use it or loose it “. Тоест, или би трябвало да използваш интензивно мозъка си, или си застрашен от неговата деградация – тъкмо както при мускулите, които би трябвало непрестанно да бъдат подтиквани.

„ Когато приключим трудовата си кариера, ние към този момент се сблъскваме с много по-малко провокации, в сравнение с преди. Друга причина е и загубата на обществени контакти “, изяснява професорът пред АРД.

Той прецизира, че един от признаците за сходно понижаване на когнитивните качества е по-бързата загуба наизуст: по-ранното пенсиониране води до утежняване на паметта, което е сходно с утежняването заради възраст, настъпващо сред 60 и 70 години, твърди професорът. Ето за какво, съгласно Шмиц, ранното пенсиониране крие избрани опасности за духовното положение на индивида.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР