Множество сигнали за неприятни миризми, идващи от езерото Вая край

...
Множество сигнали за неприятни миризми, идващи от езерото Вая край
Коментари Харесай

Много сигнали за езерото Вая край Бургас

Множество сигнали за неприятни миризми, идващи от езерото Вая край Бургас, са подадени до институциите през последната седмица. Това предизвика инспекция от екоинспектори на Община Бургас.

По време на инспекциите не са открити местни източници на замърсяване. Констатирано е обаче съществуването на обилни количества мъртви водорасли в друга фаза на изгниване. Причината за огромното количество мъртви водорасли е сухият и парещ летен сезон с трайно задържане на високи температури, в доста случаи над междинните правила, споделят специалистите.

Това от своя страна е довело до спад в равнището на езерото, смяна в хидрологичния му режим и бурно развиване на водорасловата растителност. При настъпването на зимния сезон растителността стартира да гние, което от своя страна води от отделянето на неприятни миризми, предава още Българска национална телевизия. 

Предвид направените констатации, с оглед приемане на цялостна информация за евентуалното влияние върху водната екосистема, са сезирани способените органи – Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас и Басейнова дирекция „ Черноморски басейн “ – Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР