Множество сигнали за мъртва риба в района във водите на

...
Множество сигнали за мъртва риба в района във водите на
Коментари Харесай

Фирма за вторични суровини изтрови рибата в Марица

Множество сигнали за мъртва риба в региона във водите на река Марица край Стамболийски подвигна институциите на крайник в събота.

Полицията, локалните екоинспекции, Басейнова дирекция, ВиК-Пловдив и Областната дирекция по сигурност на храните се задействаха, хората получиха предизвестие да не ядат риба от реката, а от питейната вода бяха взети проби. Прокуратурата образува досъдебно произвеждане по случая.

Вече е открит и източникът на замърсяването. По информация на Нова телевизия това е компания, която преработва пластмасови боклуци и събира вторични първични материали. Потърсихме нейния шеф, само че опитите на екипа ни да се свърже с него останаха без резултат.

„ Говорим за токсично замърсяване с доста съществени вреди. Бързите проби отхвърлиха съществуването на цианид. Все още обаче не е ясно какво тъкмо е рисковото вещество във водата”, сподели в ефира на „ Събуди се” регионалният шеф на Пловдив Дани Каназирева. Тя увери, че компанията, предизвикала замърсяването, ще бъде санкционирана.

От ВиК-Пловдив пък оповестиха, че са лимитирали водовземането от две помпени станции. От сдружението обаче твърдят, че директна заплаха за популацията няма, защото водата за питейно-битови потребности се взима от по-дълбоко, а не от повърхността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР