Множество източници (напр. РИА Новости, Ройтерс) докладвад, че дебютният полет

...
Множество източници (напр. РИА Новости, Ройтерс) докладвад, че дебютният полет
Коментари Харесай

Дебютният полет на Старлайнър ще бъде отложен до август поради технически проблеми

Множество източници (напр. РИА Новости, Ройтерс) докладвад, че дебютният полет на галактическия транспортен съд “Старлайнър ” ще бъде отсрочен минимум с три месеца. 

Причината по тази причина е, че корабът не е минал сполучливо през термовакуумните тествания и са били открити проблеми. Засега от Боинг не разясняват публично какво тъкмо се е случило, само че евентуално през идната седмица НАСА ще актуализира план-графика си.

Напомням на читателите, че Боинг е една от двете компании (другата е СпейсЕкс), в които НАСА влага средства за основаването на кораби за транспорт на астронавти до Международната галактическа станция. Интересното е, че СпейсЕкс получи $2.6 милиарда, а Боинг – $4.2 милиарда. 

На фона на тези средства, ето каква е равносметката съгласно уеб страницата Спейсфлайт Инсайдър. Космическият транспортен съд на СпейсЕкс “Крю Драгън ” е към този момент летял на тестов полет до МКС – това се случи при започване на този месец. Този полет бе изцяло сполучлив, като всички сложени цели – политане, съединяване и завръщане, бяха изпълнени наред.

Боинг към момента не е приключил полевото тестване на системите за спешно избавяне. Компанията на Илон Мъск е съумяла да го направи още през 2015 година. 

Някои длъжностни лица на НАСА ни убеждаваха, че Боинг е доста по-напред в съпоставяне със СпейсЕкс, а огромният опит на компанията ще помогне на Съединени американски щати бързо да възвърне способността си да изпраща хора в космоса. Реалността демонстрира друго. Боинг, компания, учредена през 1916 година, бе изпреварена от СпейсЕкс, компания, учредена през 2002 година.

Начинът на работата сред двете компании е друг. По информация от уеб страницата на Боинг, за основаването на “Старлайнър ” са ангажирани 425 доставчика в 37 щата. Голяма част от производството на СпейсЕкс е концентрирано на едно място. 

Какъв е изводът? Когато фокусът на дадена галактическа стратегия е да се пазят едни работни места и едвам на второ място да се основава функционален артикул, тя няма по какъв начин да върви напред. Старият модел на работа в космонавтиката към този момент не работи – или по-точно работи, само че след дългогодишни протакания и отлагания. Бъдещето е в млади и новаторски компании като СпейсЕкс. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР