Многострадалният изтребител-бомбардировач пето поколение F-35 Lightning II (Мълния“) пак е

...
Многострадалният изтребител-бомбардировач пето поколение F-35 Lightning II (Мълния“) пак е
Коментари Харесай

Американците още не разбират какво не е наред с изтребителите F-35

Многострадалният изтребител-бомбардировач пето потомство F-35 Lightning II („ Мълния “) отново е в центъра на скандал, написа rusvesna.su. Сега в американските Военновъздушни сили проверяват необясними случаи за утежняване на самочувствието на водачите по време на тестванията през последните няколко месеца. Макар програмата да коства над 1 трилион $, до момента на самолета са открити няколко стотици „ критични” дефекти и той няма да е подготвен за бойни тествания преди 2019 година

В началото на годината F-35 беше подложен на разгромяваща рецензия в годишния отчет от шефа на ръководството по експлоатационни тествания и инспекции в Пентагона Майкъл Гилмор.

Военните разкрили в самолета 276 слаби места, отнасящи се до работата на операционната система версия 3F, половината от които останали и в усъвършенстваната версия за програмно обезпечаване 3FR6. Сега месечно се откриват приблизително по 20 неточности в програмата.

С експлоатационните качества на самолета също има проблеми. F-35 не дава отговор на условията на изтребител от пето потомство заради невъзможността да лети на свръхзвукова скорост без форсаж, ниска тяговъоръженост и маневреност, незадоволителна радиолокационна забележимост и ниска „ живучест”. Производителят Lockheed Martin обаче няма прецизен проект за деяние по какъв начин да реши проблемите.

Американските военни откроили цялостен комплекс от проблеми, свързани с бойното потребление на F-35: неспособност за потребление на вграденото четирицевно оръдие GAU-22/A диаметър 25 мм без основна доработка, лимитирани благоприятни условия за поразяване на движещи се земни цели, неефективна система за нощно виждане, неудовлетворителни характерности на датчиците от авиониката и още доста други.

Към всички механически проблеми на изтребителя се прибавиха и по този начин наречените „ физиологични епизоди с пилоти”, при които внезапно се утежнява тяхното здравословно положение по време на тестванията.

Американците са записали към този момент 29 сходни случая. От тях 10 са станали през тази година, освен това половината са зародили от 2 май и 8 юни в авиобазата „ Люк” в щата Аризона. В резултат полетите с F-35 са спрени, а след тяхното обновяване са регистрирани още три „ физиологически епизода”.

В продължение на няколко месеца военни специалисти са работили с водачите, само че аргументите за пораждане на проблемите останали мистерия. Симптомите наподобявали кислороден апетит, само че могат да свидетелстват за повишение на нивото на въглероден диоксид в кръвта.

Като допустима причина експертите сочат нарушаване на потреблението на О2 от тъканите на организма, декомпресионна болест и обезводняване. Кислородната система обаче се оказала изправна.

Преди всичко от необяснимото утежняване на самочувствието се оплакват водачите при трансформация F-35A; при версия F-35C се случили единствено 5 „ епизода”, а при F-35B – единствено 4.

Някои водачи изрично са отказали да извършват изпитателни полети с F-35.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР