Много закъсня, откога те чакаме, това казали полицаи, когато задържали

...
Много закъсня, откога те чакаме, това казали полицаи, когато задържали
Коментари Харесай

Арестуваха бившия магистрат и политик Иван Димов

" Много закъсня, от кой момент те чакаме ", това споделили служители на реда, когато задържали на автомагистрала " Тракия " край Пловдив тогавашния някогашен началник на съда в Сливен и ексдепутат от Съюз на демократичните сили през 90-те години Иван Димов, описаха юристите му.

Срещу него има издадена Европейска заповед за арест от Австрия. Обвинен е в пране на 170 000 евро и мярката му за неотклонение се прегледа в Пловдивския съд.

Според отбраната му обаче Димов е " определен " поради приемането ни в Шенген.

" В края на януари в България имаше делегация от Австрия. Едно правосъдно дело може да бъде залог. Ние желаеме да влезем в Шенген ", пледира юрист Красимир Елдъров.

Заедно с тогавашния вътрешен министър от кабинета на Иван Костов Емануил Йорданов двата се пробваха да извадят от ареста 61-годишния Димов, само че съдът го остави зад решетките.

" Служителите на реда ме следиха, а за задачата е определена Пловдивска област, където да ме задържат ", сподели в залата самият ексмагистрат.

Според юристите му клиентът им не е потърсен нито в дома му, нито в офиса му.

" Той има непрекъснат адрес, който е покрай постройката на Министерство на вътрешните работи, където би трябвало да се получи заповедта. Тя е издадена на 31 януари, а карцерът е на 3 февруари. Някой е бездействал няколко дни, а Димов е арестуван на автомагистралата като безприютен автоджамбазин ”, съобщи юрист Йорданов.

Относно обвиняването в пране на 170 000 евро Димов твърди, че всички средства е получил изцяло законно. Те му били изпратени от клиент в специфична сметка и с указания по какъв начин да ги употребява.

" Съдействах му да си открие българска сметка, както и да открие компания у нас. Помоли ме, до момента в който това стане, средствата да останат в моята адвокатска сметка ", изясни Димов пред Окръжния съд.

Според него е допустимо в Австрия да не знаят какви са взаимоотношенията му с индивида, който му е изпратил парите.

" Никъде тук не написа, че съм му юрист. Може би не са ревизирали ", съобщи той.

И добави, че единственият му досег с австрийската банкова система е изтегляне от банкомат и обмяна на валута в обмен бюро.

Димов посочи, че до последно не е знаел защо го търсят. При задържането служителите на реда му обяснили, че е упрекнат за " корист с публично доверие ". Той и бранителите му желаеха делото да бъде прекъснато и изпратено за разглеждане в София, където живее и работи.

Съдия Елена Захова обаче счете настояването им за безпричинно, защото съгласно закона е значимо къде е арестуван търсеният.

Прокурорът Владимир Вълев посочи, че в Австрия сходно закононарушение планува до 10 година затвор.

" Няма заплаха да се укрие. Той е човек със сериозна биография и семейство ", посочи Йорданов.

" Моля ви да измененията мярката ми за неотклонение, не съм направил никакви закононарушения. Моля ви да отбраните достолепието и достойнството на един български жител ", изиска в от съда Иван Димов.

Според арбитър Елена Захова в тази ситуация не следва да се разисква съществуването на обосновано съмнение за виновността на някогашния народен представител. " Става въпрос за взаимно доверие сред страните-членки на Европейския съюз ", съобщи тя.

Добави, че Европейската заповед за задържане съдържа задоволително данни за Димов, а по нищо не е показано, че той не може да обитава в ареста.

Определението предстои на обжалване в 3-дневен период пред Апелативните магистрати в Пловдив.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР