Много служители в големи офис комплекси всяка сутрин изкачват стъпалата

...
Много служители в големи офис комплекси всяка сутрин изкачват стъпалата
Коментари Харесай

С асансьора или по стълбите – кога щадим природата повече?

Много чиновници в огромни офис комплекси всяка заран изкачват стъпалата до етажа на своята компания, уверени, че напъните им са потребни както за здравето им, по този начин и за околната среда. Голяма част от по-мързеливите им сътрудници ги гледат с подигравка, разяснявайки, че по този метод човек може да отслабне, само че не и да избави планетата. Асансьорите изразходват електрическа енергия, чието произвеждане коства загубата на невъзобновяеми естествени запаси и замърсява околната среда. Дали обаче заместването на този разход със личните физически старания е по-екологичният вид? Кой от двата метода за напредване е по-безвреден за природата, зависи от спецификата на асансьорните машини и държанието на огромните групи от хора.

Преди малко повече от година финландският производител на асансьори Kone разгласява данните от изследване, което сочи, че постройките акумулират към 40% от международните енергийни потребности, а асансьорите - към 10% от потреблението на електрическа енергия във всяко здание. По данни на същата компания обичайният хидравличен асансьор, работещ в триетажна офис постройка,

употребява 3800 kWh за година.

Това е почти толкоз, колкото разходва един средностатистически американски дом за четири месеца. Електрически асансьор в 10-етажна постройка гори 5,5 пъти повече сила, а в 30-етажна  - 11 пъти повече.

Като гледаме тези числа, в действителност - в случай че всеки кадърен да изкачва стълбите стартира да употребява тях вместо асансьора, потреблението на сила в постройките доста ще спадне и вредата за природата ще намалее. Особено в случай че отводът да се употребява асансьор стане редовно държание на огромен брой хора.

От друга страна обаче, когато изкачваме стъпалата, тялото ни изразходва девет пъти повече физическа сила, в сравнение с в случай че стоим прави в асансьора. Значи

потреблението на храна и вода от всеки, щурмуващ стълбите, ще нарасне.

По този метод ще се повиши разходът на естествени артикули, горива и опаковъчни материали, като природата още веднъж ще бъде ощетена.

Дали придвижването с асансьора вреди повече на околната среда, зависи  от разнообразни условия. Важно е какъв брой хора има в кабината, какво е общото им тегло, дали се возят нагоре или надолу. От значение е дали асансьорът е хидравличен или електрически, едноскоростен или двускоростен.

Хидравличните асансьори, поставяни в постройките до седем етажа, имат потребност от доста повече сила, с цел да се изкачват, в сравнение с да слизат. Пътуванията им до партера са по-икономични. Особеното при тях е, че до момента в който кабината пътува надолу, триенето на маслото при прекосяването му през хидравличните клапани генерира топлота, с която след това би трябвало да се оправи системата за изстудяване на постройката.   

Електрическите асансьори се употребяват по-често във високите здания. Те са по-разпространени в България и нормално работят с противотежест. На единия завършек на въжето е закачена кабинката, на другия противотежестта. Масата й в общия случай е колкото тази на кабинката плюс 40% от потенциала й. Когато асансьорът е цялостен, пътуването му от партера нагоре изисква доста количество сила, защото кабината с пасажерите тогава тежи доста повече от противотежестите. Затова

цялостната кабина във висока офис постройка

употребява доста повече сила, когато се изкачва, в сравнение с когато слиза. При празната кабина е назад - надолу харчи повече сила, в сравнение с нагоре. Асансьорът изразходва минимум ток, когато кабината е 40% цялостна, т.е. когато се получава съвършен баланс с противотежестите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР