Много сериозен шок в икономиката си трябва да очаква България.

...
Много сериозен шок в икономиката си трябва да очаква България.
Коментари Харесай

Идат по-малко потребление и по-големи разходи

Много сериозен потрес в стопанската система си би трябвало да чака България. Ще има по-малко ползване, а по-големи разноски. В бюджета се свиват всякакви други разноски и се пренасочват към други пера, уточни пред Българска национална телевизия икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система, във връзка икономическата обстановка у нас поради пандемията от ковид.

„ Когато харчиш повече в сравнение с събираш има следните разновидности: или би трябвало да харчиш от спестеното, или да вземеш заем, или композиция от двете. Не всичко е в застой. Хората отиват на работа, има промишленост, която работи. Икономиката не е спряла, само че ще има стесняване и най-вероятно ще има съкращения “, изясни Богданов.

"Очаква се съкращаването на към 130 000 души, а това е сериозен потрес. Целта е незабавно откакто паднат карантинните ограничения, да се възстановят бизнесите. Има такива, които ще рестартират неотложно - като кафета и заведения за хранене, само че има и такива, които не могат да го създадат. Една част от ограниченията, с цел да резервира дадена компания хората си, са: да понижат заплатите, да се отстранен бонусите или да има съкращения. Мерките могат да покрият отчасти отрицателния резултат, всеки ще понесе нещо ", добави още той.

По думите му множеството ограничения са ориентирани към дребния и междинния бизнес. "Да се надяваме Европа да рестартира и да могат огромните компании да проработят ", акцентира още икономистът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР