Много се говори за соматизацията при част от психиатричните заболявания.

...
Много се говори за соматизацията при част от психиатричните заболявания.
Коментари Харесай

Кои болести се проявяват с психиатрични симптоми?


Много се приказва за соматизацията при част от психиатричните болести. Това е развой, при който възприятията „ избиват “ като телесни болки и премеждия. Особено особено е това за тревожното разстройство, както и за паническото такова, където „ черешката на тортата “ е паник офанзивата .

Често за тези пациенти е мъчно да осъзнаят психологичния генезис на техните недоволства. Съществува обаче и друга група заболели, с тъкмо противоположния проблем.

Наличието на душа, определящото за нашата същина, темперамент и персона е въпрос, който занимава голям брой научни посоки. Независимо от това къде е истината, факт е, че ролята на изпълителен орган е поета от мозъка. Той е същински, материален, формиран от кафези – неврони – и зависим на земните закони.

Както всички други органи и системи могат да боледуват, по този начин това може да се случи и на невроните. Доказано е, че контузии , да вземем за пример в челния дял на мозъчната кора, могат да доведат до фрапантна смяна в държанието на засегнатия.

Нараняването е събитие, което не минава неусетно. За сметка на това, в човешкия организъм могат да настъпват разични отклонения – постепенно и последователно, без да дават доста признаци за себе си, само че способни да заблудят, че пациентът страда от психиатрично заболяване.

1.

Глутенова нетърпимост

Чувствителността към глутен, или целиакията се разисква по-често по отношение на децата, само че в действителност съществуват два възрастови пика на проявяването на заболяването – първият е в ранната детска възраст, а вторият – към 30-40 год.

Докато при децата признаци като диария, отичане на корема, намаляване, малдигестия и малабсорбция са добре откроими и вършат усещане, при възрастните пациенти постоянно симптоматиката на болестта е доста по-завоалирана. Не е необичайност тези заболели да попадат в групите на неопределени диспептични недоволства, сопнато черво и други или пък въобще да не регистрират, че имат проблем.

Натрупаните данни за нервна увреда, асоциирана с глутенова сензитивност при пациенти без каквито и да е чревни промени, насочи към обособяване на глутеновата нетърпимост като положение, настрана от заболяването глутенова ентеропатия. При тези заболели се откриват характерните авто-антитела, а безглутеновата диета води до очевидно усъвършенстване.

2.

Хипотиреоидизъм

Недостатъчното количество на щитовидни хормони има като общ резултат закъснение на метаболитните процеси в организма. Това визира всички системи и ето за какво признаците са доста – напълняване, отмалялост, липса на централизация, суха кожа, нараснало чувство за мраз, запек и... меланхолия.

Свързани публикации.. Имате ли сензитивност към глутена? 0 Субклиничен хипотиреоидизъм – какво съставлява и би трябвало ли да се лекува? 0 Храни, с които да си набавим витамин B12 1

Установено е, че до 10% от пациентите, оплакващи се от депрсия и отмалялост, имат начален хипотиреоидизъм. Задълбочаването на положението неизбежно ще докара до по-ясното открояване на клиничната характерност на хипотиреоидизма.

3.

Дефицит на витамин Б12

Причините за него са доста, измежду които може да се упоменат атрофичен гастрит и банкет на някои медикаменти, а проучването за недостига – елементарно и налично.

Това положение се отразява главно на 3 системи в организма – кръвта ( мегалобластна анеми я), нервната система (демиелинизация, парестезии) и стомашно-чревния тракт (анорексия), само че в действителност е причина и за доста психиатрични признаци. Дори не е необичайност последните да предшестват описаните присъщи нарушавания, което би затруднило диагнозата.

Психиатричните прояви включват нервност, негативизъм, комплициране, амнезия, проблеми с концентрацията и съня и могат да доближат до признаци от афективен и психотичен набор.

Всичко това не е изненадващо, като се има поради, че витамин Б12 е с основна роля в процеси, свързани с производството на серотонин , както и на други невротрансмитери, отклонения в които постоянно се откриват при психиатрични болести.

И трите разказани положения могат да придобият темперамент, грозящ здравето и живота на пациентите, а лекуването е налично и налично. Ето за какво признаци като меланхолия и промени в характера и държанието са значими и заслужават Вашето внимание и това на лекаря.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР