Много са вкусните гозби, които се приготвят в различните региони

...
Много са вкусните гозби, които се приготвят в различните региони
Коментари Харесай

Конкурсът „Рецептите на Баба“ търси усмихнатите лица на всички в семейството



Много са вкусните гозби, които се подготвят в другите райони на страната ни. На тях са отдадени научни проучвания и разнообразни кулинарни журнали, които покриват вкусната карта на България. Откриването и съхраняването на достоверни предписания, излъчени от генерации в българските фамилии, е залегнало като концепция в тематичния конкурс за детска рисунка и есе, озаглавен „ Рецептите на баба “.



Детско творчество, основано безусловно във всички кътчета на родината ни събират уредниците, а след акуратен асортимент най-хубавите рисунки биват удостоени с отличие. Всеки път, в над 10-годишната история на състезанието, идват и по няколко предписания на обичайни ястия, присъщи за даден район на България. Затова тази година нова тематика в състезанието са достоверните ястия . Така, паралелно с сбирката от детски рисунки, се получи и колекция от предписания, които не са толкоз известни, само че пък са същински скъпи за всеки майстор-готвач, който залага на традициите и достоверния усет.


„ Целта обаче не е да се вършат върхове за най-вече събрани рисунки и предписания, а да се предизвика креативното мислене на децата и най-много да се подчертава върху непокътнатите фамилни обичаи “ – споделя основателят на състезанието Пеньо Иванов:

„ Тази година аз съзнателно подчертавам на произведения, в които се вижда фамилията. Братче, сестриче, майката, бащата, бабата и дядото или някоя от тези фигури – обръщам огромно внимание на рисунките, в които ги има тези хора, тъй като е радостно и значимо да се виждат фамилии с доста членове. Колкото по-многолюдна е рисунката, толкоз повече наслада и въодушевление внася . Факт е, че сме имали и доста нарисувани самотни баби, само че имаме и доста рисунки, в които участва цялото семейство, като фотография на домашния живот. Въпреки странните времена, в които живеем, фамилията е живо и в него се държи на традициите и изконните полезности. Това е радостният факт, на който би трябвало да обръщаме внимание, тъй като сме орисани да живеем в „ забавни времена “. Още по-хубаво е, когато виждаме този жив свят през очите на децата, че там, в рисунките всички са дружно. Това е мотив за оптимизъм. “



Специфичното е, че в състезанието „ Рецептите на баба “ не се слагат никакви ограничавания върху техниката, която децата употребяват. Те имат безспорната независимост да изберат изразните средства. А тази година „ още веднъж има изпратени десетки предписания, записани от самите деца, което значи че има интерес към тематиката “ – споделя Пеньо Иванов:



„ Това е по този начин, тъй като ние сме свързани с храната всеки ден, също така множеството от нас са ходили при баба на село в детството и са запазили вкусни мемоари. От там нататък стигаме до това, че родителите се стремят да дават на своите деца независимост за творчество. Детските мемоари са нещо доста значимо и остават трайно в съзнанието. Досега не сме имали случай на потребление на цифрови технологии от децата състезанието, само че пък има доста помощ от страна на преподаватели, родители. Но като цяло имаме живи рисунки, в които се отразява детската визия за света. “



Като член на журито в състезанието „ Рецептите на баба “ взе участие и художничката Мария Петкова, началник на детска школа по изобразяване в град Първомай.

„ Аз имам необятен взор върху детското творчество, само че за пръв път вземам участие като жури в конкурс. Вълнуващо е, и ми направи усещане, че децата, макар събитията, имат потребност от тематика, върху която да творят. Това е потребно за тях, с цел да могат да се показват, да покажат себе си, и е доста значимо за израстването им като персони, за образуване на самочувствие и предпочитание за триумф. Детското творчество е доста зареждащо и за нас – възрастните, само че би трябвало и да се оказва помощ. Понякога децата нямат концепция какво да нарисуват и тук е ролята на родителя или учителя да оказват помощ с тенденция, щрих. Трябва да се откри метод да бъдат подтиквани да мислят повече, да пробват разнообразни неща. Повечето избират да вървят по отъпкана пътека – с този конкурс се стремим да поощрим тези, които сами са създали рисунките си, само че никога не сме срещу помощта родителите. В последна сметка „ Рецептите на баба “ е конкурс, ориентиран към фамилията. “





Снимки: Фондация „ Пазител на традицията - Пазителите “
--> Споделете Галерия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР