Много пожелания и надежди за възстановяване на диалога и разрешаване

...
Много пожелания и надежди за възстановяване на диалога и разрешаване
Коментари Харесай

Заев остава с празни ръце след визитата в София

Много пожелания и очаквания за възобновяване на разговора и разрешаване на проблемите – това е единственото, което получи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев по време на визитата си в София в четвъртък. Заев организира срещи с българските държавни ръководители и водачите на най-големите партии. От никого обаче не получи съответен ангажимент, че българската страна ще разреши на Скопие да стартира скоро договаряния за участие в Европейски Съюз. Всъщност враждуващите ни политици даже използваха случая, с цел да си разменят следващите удари във войната, която водят между тях.

Обречен на крах

Още предния ден беше изцяло ясно, че визитата на македонския министър председател няма да донесе нищо. Тогава от българското външно министерство оповестиха каква позиция ще поддържа страната ни по проблема с македонското еврочленство на съвещанието на Съвета „ Общи въпроси ” на Европейски Съюз на 22 юни. „ Позицията на България във връзка с преговорната рамка и провеждането на Междуправителствената конференция (МПК) с Република Северна Македония остава непроменена. Преговорната рамка за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз следва да съдържа нужните гаранции във връзка с осъществяването на Договора от 2017 година, каквито все още не са налице. Не са изпълнени и условията за осъществяване на МПК ”, обявиха от дипломатическото ведомство. Така недвусмислено потвърдиха, че София ще продължи досегашния курс по отношение на Скопие, до момента в който не получи отстъпки от македонската страна.

Разговорът с Радев – за съдействието и детските лагери

Затова Заев не съумя да откопчи нищо съответно от българските държавни ръководители. На срещата му с президента Румен Радев българският държавен глава установи, че двустранните връзки са стигнали до задънена улица, а разговорът е бил замразен. И вмъкна в диалога упрек към кабинета „ Борисов 3 ”: „ До известна степен това се дължи и на обстоятелството, че договорът, който подписахте с предходното българско държавно управление през 2017 година за добросъседство, другарство и съдействие, нямаше съответни обвързващи условия и периоди, и това даде опция за променливи тълкувания и дейности. ”

Радев подсети за взаимната си аудиенция до Рим с македонския си сътрудник Стево Пендаровски, по време на която те дружно уважиха светите братя Кирил и Методий. „ Обнадежден съм, че този положителен дух към този момент е и на равнище държавно управление ”, похвали той своя длъжностен кабинет. Президентът изрази вяра, че диалозите сред двете страни ще се водят прагматично и ще реализиран съответни и устойчиви резултати. Заев отговори в същия дух. Двамата разговаряха за опцията македонски деца да летуват у нас и България да помогне с доставките на ваксини за съседката си. С това обществената среща завърши.

Служебният министър председател: Имаме прозорец на опция да работим

Преди това македонският министър председател се срещна с българския си сътрудник Стефан Янев. След диалога им служебният министър-председател разгласи, че двете страни сега имат прозорец на опция да решат своите несъгласия. И напълно общо изясни, че стремежът на София и Скопие е да основат удобна атмосфера на разговор, в която да работят историците и да намерят решения. „ Най-напред би трябвало да почистим нещата сред себе си, с цел да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство ”, добави Янев.

„ Призовавам българския братски народ и неговите водачи да продължат да оказват помощ на Република Северна Македония по нашия път към ЕС. За нас друга опция няма. Призовавам и българския, и македонския народ да дадат късмет на добросъседството. Дължим това на младите, на децата и на бъдещите генерации. Бога ми, изискуем го и на настоящето потомство ”, прочувствено съобщи Заев.

Борисов към Заев: Служебното държавно управление ще ви излъже

След като държавното управление му скапе връзките ни със Северна Македония, някогашният министър председател Бойко Борисов в този момент трансферира отговорността си към служебния кабинет. " Ще имате доста срещи през днешния ден. Аз съм уверен, изключително за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, не може да се прави работа. Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Дезертират ", съобщи Борисов, който първи беседва със Заев.

" Както преди време с " Грипените ". Сега още веднъж ще трансферира всичко към Народното събрание, когато пристигна. Само че с кое първо да стартира. Служебното държавно управление има всички права да договаря с вас. Ако желае да подпише нов контракт, да прави каквото знае. Но те ще избягат от отговорност. В същото време лъжат евроатлантическите сътрудници, че са " за " Северна Македония да влезе в Европейски Съюз ", твърди Борисов. По неговото ръководство точно България блокира приемането на съседката ни в Евросъюза.

" Ако не намерим като две страни, като два народа, генерации млади македонци и млади българи ще се ненавиждат с десетилетия ", сподели в обърканото си изказване Борисов на Заев. Разговорът бе излъчен в профила на водача на ГЕРБ във Facebook. Той предложи още младежките ни организации да създадат един формат, само че не стана ясно какво ще се случи тъкмо в този формат, само че главното било да не се " ненавиждат за в бъдеще ".

" Аз смятам, че в случай че не намерим решение, като две страни, две народи, два народа, генерации българи и македонци ще се ненавиждат. Ще създадем по този начин, че няма да ни трябват инфраструктурни планове, тъй като никой няма да може да премине. А те са толкоз значими ”, повтори Борисов.

Зоран Заев от своя страна подари пури на Борисов. " Такива пури единствено Радев ги прибира, неговите хора - пури, коняк. Но одобрявам подаръка ", благодари Борисов.

Каракачанов обвини Борисов, че си " плюе на сурата "

Красимир Каракачанов - лидер на Вътрешна македонска революционна организация и вицепремиер в последния кабинет на Борисов, реагира остро на изявлението на досегашния си съдружник. " Няма по какъв начин да не ми направи усещане острият завой, който някогашният министър председател направи в изявлението си по време на диалозите. Да се пишел нов контракт? Трябвало разговор, с цел да не се ненавиждат двата „ народа ", двете „ народи "? Какви два народа, какви две народи? За какво доближаване и взаимни юношески мероприятия става въпрос? ", остро запита Каракачанов във Facebook.

Той още веднъж повтори остарялата си теза - че всички двустранни проблеми се дължат на упоритото придържане на Скопие към исторически фалшификации. И порица Борисов: " Не може да си плюеш на сурата и достолепието като загърбиш ей по този начин, с лека ръка, едно решение, което като министър-председател си защитавал, единствено и единствено да направиш положително усещане на някои фактори на Запад. "

Нинова укори Заев за езика на омразата

След Борисов македонският министър председател се срещна с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Не получи обаче поддръжка от нея, макар че столетницата е партньорска, социалдемократическа партия на неговата групировка СДСМ. На срещата Нинова е декларирала, че социалистите поддържат евроинтеграцията на Северна Македония, оповестяват от " Позитано " 20. В същото време обаче е изтъкнала: "... не утвърждаваме езика на омразата, който съществува в Република Северна Македония към България, дискриминирането по отношение на хора, които там се дефинират с българско съзнание, както и изкривяването на историческите обстоятелства и историческата истина. " И заключава: "... нашата позиция остава непроменена. А тя е, че към този миг не са налице условия за предоставяне на единодушие от страна на България за начало на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз. "

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР