Много отдавна ние не събираме капачки. Събираме активни хора, които

...
Много отдавна ние не събираме капачки. Събираме активни хора, които
Коментари Харесай

Лазар Радков: Не събираме капачки, събираме активни хора!

Много от дълго време ние не събираме капачки. Събираме дейни хора, които желаят да работят. Това сподели Лазар Радков – създател на самодейността " Капачки за бъдеще " и уеб страницата Kauzi.bg, в предаването " Цветовете на България "  на Радио " Фокус ".

Въпреки всички проблеми в България, от ден на ден хора стават дейни, желаят да доброволстват, да оказват помощ и да работят интензивно, с цел да трансформират сегашното и бъдещето си, споделя той.

" Процентът е дребен, само че пораства. За да се случат смислени неща, не са нужни доста хора. Нужни са малцина стимулирани хора, които не се отхвърлят. Има потребност от храброст, само че и от доста работа и дребни стъпки, които с времето се натрупват. Има доста смислени, положителни хора, които работят градивно, оказват помощ и имат предпочитание да го вършат. Те рядко стигат до новините, тъй като новините са за проблеми. Ние се стараем да ги съберем ", споделя Лазар Радков.

Инициативата " Капачки за бъдеще " добива все по-големи мащаби. Десетки кувьози, здравна инсталация и коли за спешна помощ са закупени с помощта на самодейността, а последната закупена кола за спешна помощ ще бъде дарена във Враца.

В последните години Лазар Радков основава мрежа от " Клубове за бъдеще “ из цялата страна, в които могат да се включат всички, които имат предпочитание да подобрят живота си и този на своето отечество посредством разнообразни акции. " В някои градове започнаха да работят по-активно, в други – по-малко, в трети не можаха да се сработят “, изясни той.

През 2023 година започва и самодейността " Спасителни клубове за бъдеще ". " Част от доброволците към този момент се образоваха в локалните пожарни, с цел да оказват помощ на службите на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " при горски и полски пожари, при наводнения, трусове, при издирвателни акции. Вече имаме 10 екипа с над 120 доброволци в осем града. Вчера започнахме образование в Института за гората за работа с моторни триони, с цел да може нашите доброволци да се включват в почистване на улици и тротоари, при правене на отбранителни просеки при горски пожари. Сега се образоваме, събираме средства от дарения, персонални средства. Осигурили сме си огнеупорни облекла за пожарите. Вече имаме една помпа, шлангове ", описа Лазар Радков.

Признава, че най-трудно му е да слага себе си преди всичко. " Сега го карам малко по-леко. От време на време банкрутирам енергийно, прочувствено, по-късно се зареждам малко и силата отново отива за дела. Просто знам, че когато ми свърши силата, би трябвало да се наспя. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР