Много от вас най-вероятно са плакали, докато са рязали лук.

...
Много от вас най-вероятно са плакали, докато са рязали лук.
Коментари Харесай

Защо лукът ни кара да плачем

Много от вас най-вероятно са плакали, до момента в който са рязали лук. Сигурно сте любопитни да узнаете за какво това е по този начин. Тук можете да намерите забавна информация за това какво ни кара да плачем до момента в който режем лук.

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати на човечеството. Той се употребява в необятен набор от хранителни артикули и предписания като добавка за специфичен усет. Съществуват разнообразни типове лук съгласно цветовете му. Основните две категории са зелен лук и остарял лук.

Старият лук може да бъде в бял, червен или жълт цвят. В взаимозависимост от сорта, лука може да е лют, изострен, пикантен или лек и по-сладък на усет. Днес можем да си купим както свеж лук, по този начин и замразен, консервиран, маринован и обезводнен. Лукът може да се употребява раздробен или нарязан на части за приготвянето на доста ястия и салати. Нарязан лук се употребява и като гарнитура.

Лукът има някои лечебни свойства, като има редица изгоди за здравето. Той е потребен при лекуването на настинки, диабет, сърдечни заболявания, остеопороза и други болести. В него се съдържат субстанции, за които се счита, че съдържат антихолестерол и имат противовъзпалително и антиоксиданто свойство, освен това са ефикасни в битката против рака.

 Глави Лук

В доста страни, лукът се употребява за лекуване на възпаления. Продуктите, съдържащи дестилат от лук, се употребяват за лекуване на местни белези. Лукът има резултата да понижава кръвната захар, също така е потребен за сърдечно-съдовата и стомашно-чревната системи; предлага отбрана против доста типове рак и подтиква здравината на костите.

Защо лукът ни кара да плачем?

Много хора употребяват лук в тяхното всекидневно готвене. Сигурно ви се е случвало да ви потекат сълзи до момента в който режете лук. Чудите ли се за какво това е по този начин? Защото в клетките на лука има някои характерни субстанции.

 Лук

Подобно на множеството други растения, лукът е формиран от кафези. Тези кафези са отделени с мембрана в две секции. Едната страна на мембраната се състои от ензимите, а другата страна съдържа молекули, които се състоят от серни съединения. Когато режете лука, доста от клетките се отварят и наличието от двете страни на мембраната се смесва – това провокира серии химични реакции. По време на тези реакции, се образуват киселини, които неотложно се трансформират в летливи газове.

Този газ доближава до очите ни и реагира с водата в очите. Някои химични реакции се правят в очите и там се образува сярна киселина. Тя предизвиква инфектиране. Нервните окончания в очите са доста чувствителни, а оттова очите болят при рязане на лук. Слъзните канали са подтиквани да създават повече вода, с цел да разреждат дразнещата киселина, тъй че очите да са предпазени.

Как да се предпазим от дразненето на лука?

Можете да предпазите дразненето на очите при рязане лук по няколко метода. Най-простия от тях е да държите главата си допустимо най-далеч. Газът ще се разпръсне преди да доближи очите ви. Друго просто решение е, да носите очила до момента в който режете лук – тези за плуване са най-подходящи.

Въпреки това, в случай че в кухнята е цялостно с пара, то тогава е допустимо да не виждате през очилата. Ако обелите лука и го изстудите в хладилника преди рязане, това ще понижи отделянето на газ до известна степен. Промяната в температурата трансформира съединенията, съдържащи се в лука. Можете да режете лука във вода или под течаща бликам. След като сготвите лука, той провокира инактивиране на ензимите. Ето за какво миризмата на полуфабрикати с лук е мощна, само че те не нервират очите.

Според някои догатки, в случай че държите парче самун, кубче захар или лимон, те ще обхванат летливите газове преди да доближат очите ви и по този метод ще ги предпазят от раздразнение. Ако дишате с устата си, вместо с носа, можете да предотвратите достигането на доста газ до очите. Докато режете една глава лук, избягвайте да режете неговите корени, защото те имат по-висока централизация на ензими.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР