Много от учителите ще останат без платен отпуск през следващите

...
Много от учителите ще останат без платен отпуск през следващите
Коментари Харесай

Учителите в детските градини ще останат без платен отпуск в следващите три месеца

Много от учителите ще останат без заплатен отпуск през идващите три месеца заради понижения потенциал на детските просветителни институции, в резултат на пандемията, това обявиха от Синдикат „ Образование “. Според тях учителите ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск, а някои от тях няма да се върнат в просветителната система.

Призивът на профсъюза е към кметовете на общините, които би трябвало да договорят спомагателен заплатен отпуск поради комплицираната конюнктура. От синдкатът осведомят, че писмо-призив ще бъде изпратено до градоначалниците, за активизиране на обществения разговор и опазване на детските учители посредством договаряне на спомагателен заплатен отпуск сред 10 и 20 дни. Припомня се, че 75% от детските учители бяха лишени от авторитетното заплащане за 24 май, а други го получиха в мощно сведен размер.

Организацията ще насочи следващ апел и към Министерството на образованието и науката за договаряне на 10 дни заплатен годишен отпуск на педагогическите експерти в предучилищната степен.

Кметът на град Пловдив Здравко Димитров първи откликна на апела на КТ „ Подкрепа “ и подписа, дружно с районните структури на синдикатите, спомагателен заплатен отпуск за учителите в детските градини.

От синдиката желаят и да отпаднат дребните матури за 4 клас

По мотив на електронното образование в предучилищната и началната степен на учениците до 4 клас, учебният профсъюз е уверен, че електронното образование няма почва заради възрастовите особености учениците и специфичните просветителни цели в тези степени. Началният стадий на българската просветителна система, структуриран във формата "бърза писта " от 1 до 4 клас, генерира големи просветителни дефицити, които външното оценяване в четвърти клас не може да компенсира. Затова е належащо унищожаване на матурата в 4 клас и повторение на класа при непокриване на минимума от социализацията и възпитанието в целия начален стадий.

Квесторите, изпитните комисии и шефовете ще получат по 80 лева бонус "риск ". Нека не забравяме, че по традиция пътните разноски на учителите и шефовете до просветителната институция са за тяхна сметка, декларират от организацията.

Синдикатът прави оценка като доста сполучлива завършващата отдалечена организация на образователния развой и акцентира че "въпреки несъвършенствата в организацията, българското общество дължи големи възторженостти към героите на отдалеченото образование – хилядите учители, шефове и чиновници, които чудесно се оправиха и демонстрираха, че образованието може да бъде водещо при изключителни обстановки. "

Профсъюзът не приема "непрофесионалните и политизирани позиции " на членове на Българска социалистическа партия за отдалеченото образование, изказани в българския парламент и напомня на проф. Иво Христов, че и в най-трудните за България години след Освобождението, образованието не се е употребило за "дребни политически сметки, а е било сплотяващо ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР