Много от тези екипи не разполагат с техническата възможност да

...
Много от тези екипи не разполагат с техническата възможност да
Коментари Харесай

Връщат хартиената рецепта за антибиотици, но само в спешната помощ

Много от тези екипи не разполагат с техническата опция да изписват предписания електронно
Медицинските експерти, имащи право да предписват лекарствени артикули, които работят  в Центровете за незабавна здравна помощ до 1 март 2024 година да могат да предписват медикаменти за диабет и антибиотици и на хартиена рецепта.

Това плануват нови промени в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

Решението за смяната е взето след съвещанието на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, вследствие на усложнения с предписването на тези лекарствени артикули, в незабавни случаи от екипи на ЦСМП, когато те правят прегледи на пациенти в незабавни положения в отдалечени и труднодостъпни региони на страната без връзка с интернет, се показва в претекстовете на Министерство на здравеопазването.

Установено било, че доста от тези екипи не разполагат с техническата опция да предписват лекарствени артикули електронно.  Като проблем беше изтъкнато, че най-често това са пациенти в преклонна възраст, за които този режим на определяне би основал изключителни усложнения по отношение на информирането им във връзка с предписаната терапия.

Проблем с електронните бележки и предписания

Предвижда се наредбата да влезе в действие от деня на обнародването й в „ Държавен вестник “, с цел да могат тези процеси да започват навреме.

 

 istock
istock

 

С цел обезпечаване на надзор при осъществяването на тези наставления, магистър-фармацевтът ще прави инспекция в листата на медицинските експерти, работещи в центровете за незабавна здравна помощ, оповестен на интернет страницата на Националната здравноинформационна система. В случай, че съответното лице не е вписано в листата, предписанието не се извършва.

pariteni.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР