Много от преболедувалите COVID-19 се оплакват от остатъчна умора и

...
Много от преболедувалите COVID-19 се оплакват от остатъчна умора и
Коментари Харесай

д-р Живка Стойкова: Никога не правете това, ако сте прекарали COVID-19

Много от преболедувалите COVID-19 се оплакват от остатъчна отмалялост и невисок тонус. Здравните специалисти показват какви са рисковете за сърцето и по кое време можем да се върнем към спорта и дейните занимания, откакто сме минали през вируса.
“Има значение какъв брой тежко е изкарана инфекцията. Виждаме случаи на дейни младежи, които обаче имат засягания на сърцето, за които те не схващат. Не е добре да се натоварваме още на втория ден, когато си мислим, че сме здрави.
Добре е да се изчака най-малко две седмици, и то при тези, при които е потвърдено, че не са го карали тежко и след извършен преглед”, съобщи в ефира на "България заран " инвазивният кардиолог в "Аджибадем Сити Клиник " доктор Живка Стойкова.
По думите ѝ коронавирусът визира миокардната тъкан и може да се окаже, че човек, който се възвръща добре, връщайки се към дейна активност, утежнява положението си.
"Ковид инфекцията е много сложна, може да засегне освен респираторните органи. Необходимо е да обърнем внимание и да преведем прегледи преди да се върнем към естествен метод на живот.
За мен, като кардиолог, измежду наложителните такива са ехографията, електрокардиографията, кръвните проучвания и провеждането по-късно на постоянни профилактични прегледи ", добави доктор Стойкова пред Bulgaria ON AIR.
Тя счита, че след прекараното заболяване проучванията би трябвало да се организират в положение на покой, след което се прави по този начин наречения "стрес тест ", само че единствено откакто предходните са в норма. Трябва да знаем какво натоварваме може да понесе пациентът.
"Има значение "вирусният товар " - би трябвало да се стремим организмът да не одобри огромно количество вирус. Дори да се заразим, би трябвало да ограничим контакта с други заболели. Докато боледуваме би трябвало да сме неподвижен – би трябвало отмора, без доста натоварване и банкет на чист въздух ", акцентира инвазивният кардиолог.
За нея и при случая с COVID-19 има генетична предразположеност към един или различен метод на протичане.
"Има рискови групи - със сърдечносъдови болести и диабет. В България, за жалост, първите са сериозен проблем. Задължително хора с такива болести би трябвало да се имунизират, в случай че нямат други противопоказания ", счита доктор Стойкова.
Според нея няма страна, която идеално се е справила със обстановката, само че България ще се оправи и нещата вървят положително.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР