Много от подправките не само придават пикантност на ястието и

...
Много от подправките не само придават пикантност на ястието и
Коментари Харесай

Пазете здравето си с подправки

Много от подправките освен придават пикантност на ястието и усъвършенстват усета на храната, само че са и доста потребни за здравето.

Предлагаме ви повече информация за действието на някои от най-популярните.

Кимион - усъвършенства кръвообращението, оказва помощ при кашлица, отстранява болките в стомаха и червата. Кимионът може да се употребява и като чай - 1 ч. л. кимион се залива с 250 мл вряла вода и след 10 минути се прецежда. Чаят се пие топъл, на дребни глътки. Той отстранява газовете и спазмите в храносмилателния тракт.

Куркума - оказва помощ при нарушено храносмилане, прочиства кръвта, усъвършенства функционалността на черния дроб, защищава от кашлица и простуда, а с помощта на антисептичното си деяние работи и тонизиращо, изключително на кожата.

Шафран - предлага се при анемия и сърдечно-съдови болести. Прочиства кръвта, лекува половото изтощение и има антисептично деяние.

Червен пипер - изключително лютивият червен пипер е богат на въглехидрати, белтъчини, минерални соли и витамини. Количеството витамин С в пипера е доста по-голямо даже в сравнение с в лимона.

Подправката освен възбужда апетита, усъвършенства храносмилането и кръвообращението, само че и основава неподходяща среда за развиването на доста типове бактерии. Също по този начин оказва помощ при ревматизъм.

 Шафран

Карамфил - предлага се при сърдечно-съдови болести, атеросклероза, утежняване на паметта в преклонна възраст, при херния и бронхит. Карамфилът също по този начин възбужда апетита и отстранява стомашно-чревните болки.

Мента - запарката от мента усъвършенства кръвообращението, отстранява тежестта в стомаха и оказва помощ при разстройство. Чаят от мента отстранява киселините.

Горчица - облекчава признаците на простудните болести и редуцира интервала им.

Магданоз - запарката от магданоз е потребна при задържане на течности в организма, включително и при отоци на вените. Листата се мелят с месомелачка, заливат се с вряла вода и се запарват в продължение на 8-10 часа. След това сместа се прецежда и се прибавя сокът от един лимон. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти на ден преди ястие в продължение на 3-5 дни, само че не и по време на бременност.

Индийско орехче - в продължение на епохи то се е употребило за лекуване на бъбреците и стомаха. Препоръчва се също при варикозно уголемение на вените, защото облекчава болките и усъвършенства кръвообращението.

Канела - има противовъзпалително и заздравяващо деяние. Стимулира сърдечната активност, контролира храносмилането. Препоръчва се в диетичното хранене - при болести на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР