Много от нас вече използват зехтин вместо олио за готвене,

...
Много от нас вече използват зехтин вместо олио за готвене,
Коментари Харесай

10 причини да пием по лъжица зехтин всеки ден

Много от нас към този момент употребяват зехтин вместо олио за готвене, основно поради неговия усет и хранителна стойност. Но знаете ли, че добавяйки го към храната си, в действителност се лишаваме от всичките му изгоди.

Ако желаете да сте сигурни, че ще се извлечете оптималната изгода за здравето си от него, приемайте го непосредствено, без да го смесвате с нищо друго - просто изпийте една лъжица зехтин. Можете даже да добавите малко лимонен сок за по-добър усет.

Ето 10 аргументи, заради които би трябвало да пиете по 1 лъжица зехтин екстра върджин всеки ден, съгласно блога на kardamas.com.

1. Укрепва имунната система

Известно е, че зехтинът укрепва имунната система заради високата си централизация на антиоксиданти и мононенаситени мазнини с противовъзпалителни свойства.

Шансовете на имунната ни система да се отбрани против вирусни и бактериални инфекции се усилват с ежедневната консумация на зехтин, защото той играе значима роля за увеличение на броя на клетките, борещи се с патогените.

2. Намалява кръвната захар

Екстра върджин зехтинът оказва помощ за стабилизиране на положението при диабет вид 2, който постоянно е предходник на още по-сериозни здравословни проблеми.

Инсулинът е хормонът, който оказва помощ да се управляват равнищата на кръвната захар и при диабет тялото или не създава задоволително от него, или просто става резистентно към него.

Мононенаситените мастни киселини, открити в екстра върджин зехтина, оказват помощ за намаление на равнищата на кръвната захар повече от другите масла, насърчавайки производството на инсулин.

3. Подкрепя здравето на сърцето

Последните изследвания демонстрират, че хората, които употребяват повече от половин супена лъжица екстра върджин зехтин на ден, имат по-малък късмет да развият сърдечно-съдови болести и коронарна болест на сърцето.

4. Детоксикира черния дроб

Основните функционалности на черния дроб са да складира витамини и минерали, да детоксикира кръвта, да метаболизира мазнините, протеините и въглехидрати, да синтезира плазмени протеини, да задейства ензими, да отделя холестерол и да създава жлъчка. Консумирайки екстра върджин зехтин всекидневно, ще помогнете на черния си дроб да извършва всички тези функционалности.

5. Подкрепя мозъчната активност

Има разнообразни изследвания, които свързват цялостното здраве на мозъка с потреблението на екстра върджин зехтин.

Със сигурност психологичните разстройства не могат да бъдат излекувани само с консумация на олио за готвене, само че полифенолите и антиоксидантите, открити в екстра върджин зехтина, в действителност способстват за поддържането здравето на мозъка. Зехтинът може да предотврати заболяването на Алцхаймер и меланхолия.

6. Оптимален дневен банкет на мононенаситени мастни киселини

Според FDA дневният ни банкет на мононенаситени мастни киселини би трябвало да бъде минимум към 17,5 грама, което е към 1,5 супени лъжици екстра върджин зехтин. Затова консумирайте по една супена лъжица зехтин на ден, вместо да готвите с него. 

7. Подобрява положението на кожата, косата и ноктите

Въпреки че зехтинът се влага като съществена съставна част в козметични артикули, които изискват непосредствено приложение, повече изгоди от него могат да се извлекат посредством потреблението му. Той оказва помощ за възобновяване на повредената коса и доста предизвиква нейния напредък, както и този на ноктите. Освен това, одобряван вътрешно, зехтинът поддържа кожата ни подхранена и овлажнена.
Колко е потребен зехтина за здравето
Зехтинът е богат на доста витамини, минерали, ненаситени мазнини, както и доста антиоксиданти. Така той обезпечава отбрана на организма и...
Прочети повече
8. Превенция на ставни болести

Зехтинът е извънредно богат на противовъзпалителни съединения, едно от които е олеоканталът. Той има способността да предотвратява, понижава и облекчава възпалението. Действа по сходен метод като  ибупрофена - инхибира ензимите COX-1 и COX-2, които създават простагландини и предизвикват възпалението.

Различни изследвания потвърждават, че хората, които пият по една супена лъжица зехтин на ден, също имат по-голяма костна компактност.

9. Подпомага храносмилателната система

Консумацията на една супена лъжица екстра върджин зехтин на празен корем облекчава хроничния запек. Освен това маслиновото масло предизвиква възобновяване на лигавицата на дебелото черво и я защищава от образуването на слуз.
Неподозираните приложения на зехтина
Зехтинът, кралят на трапезата в южните страни, е неизменима част от менюто на стотици хиляди души, само че потребните му свойства са безпорни...
Прочети повече
10. Насърчава отслабването

Зехтинът дава чувство за задоволеност, повишавайки равнищата на серотонина. Но внимавайте да не надвишите дневния банкет на калории.

Последните изследвания демонстрират, че няма подобен риск, в случай че поддържаме уравновесена диета, защото една супена лъжица екстра върджин зехтин съдържа единствено 119 калории. Но въпреки всичко не прекалявайте. 

Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор и експерт по здравословно хранене!

 

Още от ПОЛЕЗНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР