Много от нас са запознати с идеята, че можем да

...
Много от нас са запознати с идеята, че можем да
Коментари Харесай

Наспиването през уикенда не работи: вижте защо

Много от нас са осведомени с концепцията, че можем да компенсираме натоварения график в средата на седмицата, като спим по-дълго през уикендите. Но ново изследване от държавния университет в Пенсилвания демонстрира, че сходен метод е изцяло неефикасен, изключително във връзка с сърдечно-съдовото здраве.

Работата е оповестена в научното списание Psychosomatic Medicine. Тя демонстрира, че опитът да се компенсира неналичието на сън през седмицата посредством по-дълъг сън през уикендите може да не е задоволителен, пише The Week.

„ Нашето изследване разкрива широкообхватна връзка, при която поредните удари върху сърдечно-съдовото здраве в младостта могат да създадат сърцето ви предразположено към заболяване по-късно в живота “, сподели съавторът на проучването Ан-Мари Чанг.

Проучването включва 15 здрави мъже на възраст от 20 до 35 години, които са били част от 11-дневно стационарно наблюдаване на съня. В продължение на пет дни участниците спали единствено 5 часа, след което имали две нощи, през които можели да спят до 10 часа. По време на изследването откривателите мерят пулса и кръвното налягане на участниците на всеки два часа.

Проучването се разграничава по това, че непрестанно следи сърдечно-съдовите параметри през целия ден. Резултатите бяха разочароващи, защото изследването сподели непрекъснато увеличение както на сърдечната периодичност, по този начин и на систоличното кръвно налягане при всяка последваща липса на сън. Въпреки спомагателния сън през уикенда, сърдечната периодичност и кръвното налягане в никакъв случай не се върнаха към изходното равнище.

„ Въпреки спомагателната опция тялото да си почине, до края на уикенда сърдечно-съдовата система към момента не съумя да се възвърне “, споделя водещият създател Дейвид Райхенбергер.

Той също по този начин прибавя, че резултатите демонстрират, че са нужни по-дълги интервали на оздравителен сън, с цел да се усъвършенства положението на тялото след поредност от недоспиване.

Освен това нараства загрижеността по отношение на дълготрайното влияние на лишаването от сън върху цялостното здраве на индивида. Сънят наподобява играе основна роля в сърдечно-съдовите болести, психологичното здраве, ръководството на тежестта, фокуса и даже междуличностните връзки.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР