Много от нас обичат да дават непоискани съвети. Други пък

...
Много от нас обичат да дават непоискани съвети. Други пък
Коментари Харесай

Не давайте съвети, предавайте опит!

Много от нас обичат да дават непоискани препоръки. Други пък се усещат раздразнени, когато получават препоръки, които те самите не са поискали. Как могат да се избегнат сходни неуместни обстановки? Много просто: не давайте препоръки, а предавайте своя опит.

Всеки път, когато даваме съвет, който индивидът против нас не е изискал, нашето его ще ни каже, че го вършим поради него, а егото ни ще го прикрие като помощ. Но всяка помощ, без значение какъв брой добра би трябвало да бъде, може да не е мечтана от получателя и надлежно наложена от този, който я дава. В тази ситуация има няколко казуса. Единият е, че свободата е лимитирана. " Да, само че това е за нея. Знам, че тя бърка ", казвате си вие. Но би трябвало да осъзнаете, че първо - това е вашето лично мнение и то също може да е грешно; и второ - всеки човек има право да бърка.

Най-големият проблем е, че даването на съвет на някой, който не го е изискал, основава подчиненост. Все едно да кажете: " Аз знам истината, а ти не. И по тази причина, аз ти приказвам от по-висок проект, а ти ме слушай ". 

Ето за какво решението е да превърнете съветите в дарове, с цел да не нараните възприятията на хората към вас. Когато се изкушите да дадете безвъзмезден съвет, говорите не за това какво би трябвало да направи другият, а за това, което е работило за вас, като употребявате следните думи: " От моя опит... ". Три думи, които трансформират всичко. Има ли подчиненост? Не. Ето по какъв начин преминахте от предоставяне на препоръки от горната страна надолу към шерване на опит сред двама души, които са на едно и също равнище. 

Може ли вашият съвет да обиди? Не, тъй като в този момент към този момент не давате препоръки, а споделяте практиката, която е работила за вас. Налагате ли своите критерии? Не, така като споделяте единствено личния си опит. Налагането поражда, когато се употребяват думи като " би трябвало ", " поучавам те ", " по-добре го направи "  или " грешиш, в случай че... ". Всеки от тези четири образеца рискува да бъде общопризнат като офанзива и да причини защитна позиция в събеседника ви.

Използвайте думите " От моя опит... "  всеки път, когато се изкушите да дадете един от тези безразсъдни препоръки. Така ще подобрите връзката с вашите сътрудници, другари и родственици.

Източник: abc.es

Превод и редакция: Нели Тодорова / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР