Много от хората, които са живели в домовете за деца

...
Много от хората, които са живели в домовете за деца
Коментари Харесай

Детските домове в ГДР: Физическо и емоционално насилие

Много от хората, които са живели в домовете за деца в Германска демократична република към момента се борят с следствията от годините на принуждение и занемаряване. Това демонстрира изследване на изследователската мрежа " Свидетелства " под управлението на Лайпцигския университет.

В рамките на плана откривателите беседват с 273 души, 93% от които споделят, че са били подценявани физически. 95 на 100 от тях пък не са били обрижвани и прочувствено. 68 на 100 от интервюираните свидетелстват и за физическо принуждение, а 54 % - за полови похищения. " Това са извънредно високи индикатори ”, споделя ръководителката на изследването Хайде Глезмер пред АРД.

Изследването демонстрира още, че 43 % от живелите в детски домове страдат от пост-травматичен стрес. Един на всеки пет е бил в пандиза най-малко един път в живота си, изяснява немската медия. Засегнатите постоянно не престават да се опасяват от държавните институции, управляващите и лекарите, споделя Глезмер пред АРД. Други са обезверени, когато престоят им в дома към този момент не може да бъде документиран заради непълни биографии.

Страх от нов престой в дом в преклонна възраст

Чувствата на обезсърчение и яд са постоянно срещани у интервюираните, които изясняват, че не са се чувствали готови за живота заради неналичието на просветителни и обществени благоприятни условия. Мнозина изпитват боязън, че ще се наложи да живеят още веднъж в подобен вид дом, когато доближат преклонна възраст.

" Важно е, че към момента има очевидци, които да споделят за това, което им се е случило там ”, отбелязва ръководителката на плана пред АРД. Според изследователската мрежа " Свидетелства ” сред 1949 и 1990 година към половин милион деца и младежи са изпратени в детски домове и възпитателни центрове за младежи в Германска демократична република. Преживяното от тях в тези институции към момента не е проучвано в детайлности, изяснява се в отчета, представен от АРД.

Нужни са повече старания

Изследователите от Лайпцигския университет, Медицинския факултет в Берлин, Висшето учебно заведение " Алиса Саломон " в Берлин и Университета " Хайнрих Хайне " в Дюселдорф приканиха за спомагателни старания за превъзмогване на контузиите в " Лайпцигска декларация ".

Достъпът до услуги за поддръжка би трябвало да стане по-лесно наличен, а управляващите би трябвало да обезпечат сензитивен метод към травматичните прекарвания, написа АРД. Не е допустимо обаче напълно да се оправдават прекарванията в детските домовете в Германска демократична република, изясняват откривателите.

***

Припомнете си и тази снимкова изложба от нашия списък: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР