Много ни е сърдита Баба Марта, наистина много. До средата

...
Много ни е сърдита Баба Марта, наистина много. До средата
Коментари Харесай

Март влиза в историята! Прогноза на проф. Рачев

Много ни е ядосана Баба Марта, в действителност доста. До средата на месеца ни чакат снегове и мраз. Това сподели пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

За планинските проходи и планините няма какво да приказваме, те са си в същинска зима. На много места, изключително в Рило-Родопската област, снежната завивка доближава до два метра. Прогнозата за низинната и равнината част на България, където на процедура е концентрирано до 90% от популацията, е за студено и тъмно време съвсем до края на тази седмица, съобщи проф. Рачев.

Очертава се един интервал 10-14 март, в който минималните температури ще бъдат доста ниски, такива ще бъдат и оптималните. Очаква ни един много нескончаем интервал с доста студено време, с съществуването на няколко ледени дни, т.е. дни, в които оптималните температури няма да надминат 0 градуса, заяви климатологът.

Това не е доста типично за месец март. Февруари си отиде с 2-3 градуса над нормата, а до този миг март е с 3-5 градуса под нормата. С идващите няколко дни на дълготрайно студено време ще паднем още по-ниско. Има доста огромна възможност макар наклонността за стопляне от 15 март, да останем с по-ниски температури от климатичната норма, означи проф. Георги Рачев.

Много е студено и такива зими не са постоянно срещано събитие. Мога да кажа, че подобен март месец не сме имали от 2005 година След това се връщаме в предишния век, 1996-1997 година В последните 20 година имаме единствено един подобен леден март месец. Нищо чудно, в случай че по този начин вървят нещата, март 2022 година да се окаже най-студеният март през новия век, уточни проф. Рачев.

През идващите дни не се обрисуват съществени снеговалежи. До четвъртък-петък ще има снеговалежи, само че те към този момент няма да са с този интензитет. От 15 март се чака постепенно стопляне и влизане в едни релативно естествени температури за средата на месец март. Неприятно е, че продължава интервалът с ниски утринни температури, негативни освен това, което демонстрира, че ще има прекъсване на дейната вегетация, което е неприятно за плодовата годишна продукция на България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР