Много морски курорти у нас, особено на територията на община

...
Много морски курорти у нас, особено на територията на община
Коментари Харесай

Евродирективата PSD2 ни натресе банкомати обирджии

Много морски курорти у нас, изключително на територията на община Несебър, са залети с банкомати, дерящи с големи такси при изтегляне от валутни сметки – към 10-15% от сумата, алармират десетки жители във Facebook. Държавните институции настояват, че всичко е законно от позиция на платежната услуга, само че разполагането на АТМ-ите зависи от локалната власт и от частните хотелиери и притежатели на терени, без чието позволение нетипичните банкомати няма по какъв начин да действат.

Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е снимал по какъв начин желае да изтегли 800 лева от евровата си сметка, само че с цел да вземе тази сума, банкоматът "предлага " да му дръпне 464 евро (около 909 лева по централния курс), а два дни по-късно – 466 евро (911 лева). Тоест - таксата за изтегляне плюс превалутирането единия ден му излиза 109 лева, а на идващия - 111 лева, което значи, че удръжката възлиза общо на 13-14% от изтеглената сума. Превалутирането е осъществено при курс 1.73 лева за едно евро при централен курс от 1.95583 лева, оплакал се Куцев пред Mediapool.

„ БАНКЕРЪ” потърси мнението на представител на картовия оператор на България „ БОРИКА”. Главният изпълнителен шеф на сдружението Мирослав Вичев изясни, че в случай че въпросните банкомати са настроени по този начин, че да дават изцяло транспарантна информация на цената на транзакцията, няма нищо неправилно. Той удостовери нашето подозрение, че

евродирективата PSD2

в действителност е дала право на живот на сходни нетрадиционни банкомати и българските управляващи в огромна степен са безпомощни пред нашествието им по морските ни курорти.

„ Това е специфична услуга, която се предлага освен у нас, само че и на всички места по света. Простичко казано концепцията е в случай че италианец желае да изтегли с картата си 300 лв. и не знае на какъв брой евро се равняват те, банкоматът да го информира”. Това изясни Александър Станев, някогашен зам. началник на „ БОРИКА”, в този момент шеф на водеща компания в банковите осведомителни технологии.

Станев обаче се съмнява, че на потребителя не се дава цялата информация за цената на услугата. Като че ли става въпрос

за игра, при която на потребителя се предлага избор на exchange rate,

който го обърква.

Точно тук е заровено кучето, споделиха и други специалисти по банкомати. При избор на валутен курс се трансформира и таксата, което обърква клиента и той взема недобре осведомено решение какво да избере. Притеснен от опашката чакащи за банкомата той даже

не помни за голямата такса,

която го дебне и натиска „ OK”.

Почти на всеки ъгъл в централната част на курортния комплекс "Слънчев бряг ", да вземем за пример, има ATМ с марката "Euronet " , който събира рекордни удръжки, когато тегленето е от валутна сметка, споделиха летовници. Подобно е ситуацията в Несебър и Равда.

"Възмутен съм! Съпругата ми на два пъти пострада от сходни преводи по време на почивката ни в Равда. Тези банкомати са на всички места, като кафе-машини са. Това в Холандия в никакъв случай не може да се случи! Тъжно ми е, че туристите остават с усещане, че България е лъжлива страна ", споделя Куцев.

Най-често тези банкомати се разполагат на основни места, което подсигурява непрекъснат и пълноводен поток от клиенти. Тук е

ролята на общините,

които би трябвало да слагат по-ситна цедилка за достъп до тяхна територия, считат познавачи.

За съпоставяне, при изтегляне на същата сума от евровата си сметка на ATM на записана банка у нас Куцев е платил такса дружно с превалутирането към 6-7 евро или към 13-15 лв..

Финансовата "услуга " на галактически цени

се оказва част от международния модел на работа на записаната в Канзас, Съединени американски щати, компания "Euronet ", която предлага услугите си в страни с по-слаби институции и потребителска отбрана. Международните туристически конгреси са цялостни с

предизвестия към туристите

да внимават при използването на услугата, в случай че не желаят да платят прескъпо за трансакция, която по принцип се предлага на доста по-ниска цена.

Банкоматите на "Euronet " не са ново събитие у нас, само че съгласно туристи по курортите ни има осезаемо завишаване на броя им през това лято. Освен това, прави усещане и намаляването на броя на "нормалните " банкомати на същата територия спрямо предходни сезони.

Отговорните институции са осведомени с казуса, само че излизат с оправданието, че не могат да създадат нищо, тъй като всичко било законно.

Вобщина Несебър, на чиято територия е регистриран този взрив на финансовата "услуга ", правили инспекция по случая. За следващ път кучето подгони опашката си! Защото, в случай че някоя институция има монопол върху разполагането на преместваеми обекти на територията на дадена община, това е... самата община!

Държавните институции, които упражняват надзор върху платежните услуги и обмяната на валута, са надлежно Българската национална банка ( "Платежен контрол ") и Националната организация за приходите.

"В случая не става дума за продан на валута в наличност, заради което въпросът не е от компетентността на Национална агенция за приходите ", споделиха от приходната организация.

От Българска народна банка пък настояват, че всичко е законно.

За опериране на банкомати не е нужен лиценз, стига компанията да не дава други платежни услуги, показаха от централната банка. Единственото условие е на клиента да се дава информация за всички такси за изтегляне и обмяна на валута преди тегленето, както и след приемане на парите в наличност в края на интервенцията.

"Действащата национална и европейска правна рамка обаче не постанова ограничавания за размера на таксите в тези случаи ", акцентират от Българска народна банка.

"Българската национална банка е правила инспекция на активността на "Euronet " по отношение на оперирането на терминални устройства АТМ на територията на страната, като е открито, че условията за предварителното известяван на клиентите за използваните такси за изтегляне и обменен курс са изпълнени ", показват още от централната банка.

Точно

врътката с избор на валутен курс

обаче би трябвало да е обект на надзор от страна на Българска национална банка, считат специалистите. Според тях Българска народна банка може да нападна притежателя на банкоматите за тази нелоялна процедура сякаш в името на прозрачността и представянето на благоприятни условия за избор, която води до комплициране и набутва клиента в блатото на рекордно високите такси. Защото таксата се трансформира според от курса.

Кои са те

Официалното начало на действието на първата мрежа банкомати на Euronet Bulgaria бе обещано на 9 септември 2008 година със старта на инсталацията на терминални устройства Diebold от страна на Mellon България, ревизира в архива си „ БАНКЕРЪ”.

Банкоматите на Euronet са от серията Opteva, проектирани по този начин, че да оферират по-голямо улеснение на клиентите, по-висока степен на сигурност и благоприятни условия за сложни услуги. Euronet Worldwide е водещо име при обработката на електронни финансови интервенции с висока степен на сигурност. С Opteva у нас работят половин дузина банки.

Според Търговския указател, сдружението "Юронет Сървисис " е благосъстоятелност на "И Еф Ти Сървисис Холдинг Б.В. " - компания, записана в Холандия. Управители на "Юронет " са трима непознати жители - Димитриос Верикиос (Гърция), Андреа Валачай (Унгария) и Рики Лий Уелър (САЩ).

Според интернационалния уебсайт на "Euronet ", компанията оперира в 170 страни, разполага с 49 719 банкомата и през 2019 година е направила 4.7 милиарда транзакции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР