Много, много отдавна, преди въобще да си представям, че някога

...
Много, много отдавна, преди въобще да си представям, че някога
Коментари Харесай

Никога не е твърде рано да започнем да се грижим за финансовата сигурност на децата ни

Много, доста от дълго време, преди изобщо да си представям, че в миналото ще стана майка, дядо ми при всеки повод – мой персонален празник или в допълнение заработен от него хонорар, или получена парична премия, бързаше да отиде и " да внесе в книжката някой и различен лев ", с цел да обезпечи бъдещето ми. Макар че тогава не бях доста сигурна за какво с горделивост и обич ми съобщаваше това, а не ми носеше сладолед или шоколад, години по-късно разбрах, че с помощта на обичания ми дядо имам и покрив над главата, и някакви средства до отида да изучавам в чужбина, и възпитанието, че за бъдещето на децата би трябвало да се мисли овреме. 



Ето за какво, когато се родиха децата ми, започнах да се интересувам по какъв начин да се погрижа за финансовото им обезпечаване. Като множеството родители на дребни деца, и аз нямах непотребни пари, с цел да заделям в банка. А и знаех от приятелки, че колкото и да се пробват да отделят около рождени дни и кръщенета, най-после отново опират до парите на децата.  Не желаех да имам достъп до спестяванията за децата , които са само на един банкомат разстояние, защото несъмнено ме бива в безразборното харчене на пари, а изкушенията са на всички места. Но и знаех, че нямам нужните знания, време и благоприятни условия да ръководя минималните средства , които можех да заделям за бъдещето им. 

И тъй като не намирах решение за себе си, а и нямах време да изследвам опциите, за известно време забравих за благородното ми желание да им групирам пари за " бели дни " (никак не одобрявам израза " бели пари за черни дни ", а и не разбирам за какво не отделяме средства за положителните моменти от живота на децата – смяна на учебно заведение, езикова почивка, образование в университет, околосветско пътешествие или обзавеждане на жилище). До момента, в който инцидентно се заговорихме със семейни приятели, а те ни обясниха малко повече за взаимните фондове



Оказа се, че взаимните фондове са финансов артикул, който оказва помощ на хора като мен, които нямат надеждни знания във финансите , да реализират добра рентабилност на спестяванията си в дълготраен проект. Защото те в действителност са капиталови портфейли от разнообразни типове финансови активи (акции, облигации и др.), които се ръководят от капиталови мениджъри. Т.е. за финансовото застраховане на децата могат да се грижат и други хора, а от мен се чака единствено да реша каква сума мога да заделям на месец за всяко едно от тях. Разбира се, изискванията са разнообразни при другите фондове. Аз избрах за фамилията си Карол Капитал, а при консултацията ми предложиха вложението на дребни вноски, защото това драстично понижава съмненията на портфейла при нестабилни пазари. 

При спестовния план на Карол Капитал, в случай че стартира да отстранявам по 100 лв. на месец на дете от момента на раждането му (определено съм пропуснала този миг, въпреки че най-малката ми щерка ще е най-облагодетелствана), до навършване на пълноправие на детето при междинна предстояща рентабилност от 8% на година, аз ще съм внесла сумата от 21 600 лева, а насъбраната за детето сума ще бъде 48 063.52 лева, което прави и 123 % рентабилност. И в случай че тези пари не ви се виждат задоволителни за покупката на нов апартамент, то те са напълно прилични средства за инвестиция в качествено европейско обучение. Пък след време, кой знае, нашите към този момент пораснали деца може и с трогване да си спомнят за дребните ни финансови жестове, с които сме се погрижили да имат избор.

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР