Много млади пловдивчани търсят съвет от нумеролозите - и за

...
Много млади пловдивчани търсят съвет от нумеролозите - и за
Коментари Харесай

Радост в Пловдив: Сватбите надвиха разводите в пандемията СН...

Много млади пловдивчани търсят съвет от нумеролозите - и за деня на венчавката, и за деня на раздялата

На локална почва сватбите нокаутираха разводите, и то в първия рунд, сочи статистиката за първите шест месеца на годината. Любовта спечелва за сметка на омразата, само че е налице тревожна наклонност за нарастване на бракоразводните каузи. И пръст в това има пандемията. В месеците след блокадата настава гърмеж от любовни искри и раздели.

Пловдивчаните над междинна възраст са известни със своя традиционализъм и консерватизъм. Те следват неразделно и копират всеки един подробност от фамилния модел, в чиито води са плували. Предадената им генетично стратегия гласи, че би трябвало да се изучат, по-късно да се задомят и да основат наследници. Тогава към този момент задачата им би била сполучлива, съществуването им ​- свястно, а кръговратът на живота - цялостен, съгласно познавачи.



Новото потомство обаче изповядва напълно друга философия. В нея бракът и децата нямат съществена роля. Понякога дори и не свирят втора цигулка, а се губят някъде в задните редици на оркестъра. Мъжът и дамата на 21. век са самостоятелни, непримирими, с характери, завършени с длетото на свободата, което напълно не значи, че не познава и спазва​ традициите. Напротив, прави го, само че ги шлифова и видоизменя по собствен усет. Официалният брак бива изтикан в ъгъла, с цел да отстъпи трона на модерното „ на фамилни начала “, което за мнозина е синоним на бягство от отговорност. И какво да не му харесваш? Нямаш задължения, в случай че не си паснете, бягате от от време на време безпределно дълъг и скучен бракоразвод. Така въпреки всичко остава отворена врата за ергенлъка и моминския живот, който за бракуваните пък се трансформира в фантазия, с възприятие за комизъм, несъмнено.



Статистиката демонстрира обаче, че пловдивчани са царе както на сватбите, по този начин и на разводите. Първото полувреме (полугодие) на мача сред тях в града под тепетата приключи 2:1, само че следва реванш, който ще дефинира първенеца на годината. От началото на годината до 21 юли в Пловдив са се бракосъчетали общо 901 двойки, като за шестмесечието сватбите са тъкмо 658. През януари сватбите са били 73, през февруари ​- 80, през март​ - 83, през април ​- 90, през май ​- 162, през юни ​- 170, а досега на юли - 243. В съпоставяне с 2020-а, от януари до юли заветното „ да “ са си споделили 694 влюбени. Това значи, че младоженците в града под тепетата са се усили с 207, или с над 30%. През януари предходната година са се венчали 97 двойки, през февруари ​- 125, през март​ - 45, през април ​- 29, през май ​- 57, през юни ​- 140, а през юли - 201.



Менделсон се слуша по-често, само че той не отстъпва пред марша на разведените. От началото на януари до края на юни формираните бракоразводни каузи в Районния съд в Пловдив са 436, а от тях 237 с искане за анулиране на брака по взаимно единодушие. Приключилите каузи с единодушие и мир при прекратяването на узаконеното общуване за полугодието са общо 247.

За съпоставяне, през предходната година разводите за първите шест месеца са били 361, от които 191 по взаимно единодушие. Приключилите по кротичък път са 176 бракоразводни каузи. Цифрите демонстрират, че броят на разводите също се е нараснал със 75. В топ 3 на аргументите за анулиране на брака в града под тепетата са несходство в характерите, домашното принуждение и изневерите.

Интересното е, че както двойките си сортират " вълшебна " дата за женитба, по този начин търсят и чудесата на нумерологията и при разтрогването на брака си.



" Все още има и двойки, които се насочват към дата с повторяемост на цифри или пък, преди да си кажат " да ", се поучават с нумеролози, които да им подскажат кой ден от календара е подобаващ за встъпване в брак. През предходната година датата 10.10.2020 беше най-натоварената. От години наред не се беше случвало нещо сходно в Пловдив. 26 двойки си споделиха " да " в един ден, на всеки половин час имаше влюбени двойки ", разяснява пред " Марица " директорката на Оперативна програма " Радостни обреди " Чудомира Пинджева. Тя не изключва опцията тази година " магичната " дата за младоженците да бъде 11.11.2021.

При разводите наклонността е малко по-различна. Сред развеждащите се дами битува мнението, че петък не е подобаващ за анулиране на брака, в случай че не е петък, 13-и. Странно, само че съдбовната дата се смята за сполучлива, когато става въпрос за бързо и спокойно разпадане на брачното ложе. Опитът на юристите, специализирали в развалянето на бракове, сочи, че хонорарите им са най-тлъсти през януари, най-много през първата седмица. Датата 3 януари в света дори е станала известна като деня на разводите, защото тогава се подават най-вече молби за анулиране на брака. Мотивите за законна разлъка тъкмо тогава са " нова година - ново начало ", както и извънбрачните случки по празниците.

Бракът като стъпка постоянно стъпва във водите на хумора. Особено възприятие за комизъм имат ергените, които се заклеват, че обожават метода си на живот и егоизма да отделят време единствено на себе си. " На ергените би трябвало да се постановат тежки налози. Не е заслужено някои хора да са по-щастливи от други ", споделя Оскар Уайлд в този звук. Но дали неженен или неразведен човек може да бие по опит претърпелите двете стихии на любовта? Някои даже споделят, че женитба в обратна посока се чете бракоразвод. Но дали и двете вървят ръка за ръка? Пловдивчани дадоха безапелационен отговор: на всеки две целувки има по една горчива сълза.

ВИП любовта не е за всеки



Дони Василева, която се раздели с някогашния кмет на Стрелча Стойно Чачов

В България през последните месеци няколко сватби и разводи попаднаха в рубрика " най-коментирани ". Най-вълнуващ бе разводът на Мисис Баба - Дони Василева, която се раздели с някогашния кмет на Стрелча Стойно Чачов. " Вече съм единствено Василева! ", похвали се русокоската и пусна селфи от гражданското поделение на Софийския областен съд в първите месеци на годината. От сключването на брака си със Стойно Чачов до разлъката изминаха по-малко от четири години. Всичко вървеше без спънки досега, в който Дони, без да желае, открива интимни чат известия сред брачна половинка <210> и други дами, даже такива, която тя познава добре.

Друг ВИП бракоразвод, приковал публичното внимание, беше сред родителите на певицата Сузанита - Шенай и Орхан Мурад. " Истината е, че с Орхан се развеждаме. Решихме го дружно. Смятаме, че по този начин е добре и за двамата ", разяснява Шенай. Орхан Мурад и Шенай бяха дружно съвсем две десетилетия.

Освен да разделя, преди този момент любовта има силата да омайва.

Сватба на мотори и с рокерски аксесоари си избраха младоженците Юлия и Зорин, които са членове на един от най-големите мотоклубове в страната - " Анархия ". Двамата си споделиха заветното " да " под плача на десетки двуколесни машини. Булката в новото семейство Еленкови е някогашна наша колежка от " Хермес Медиа ".

Още една женитба прикова погледите - тази на Даниела и Даниел Русеви. Това бе първата публична женитба на Манчова поляна край село Марково. Ритуалът по бракосъчетанието беше водено от кметицата на Марково Десислава Терзиева, а отец Рашко венча младоженците в параклиса “Св. Георги”.

Чудомира Пинджева, Оперативна програма „ Радостни обреди “:

Младоженците са луди по Стария град



Летният сезон е обвързван с взрив на сватбите. Хубавото време насочва желанията на младоженците за най-специалния ден в живота им към изнесените ритуали. Оказва се, че най-предпочитаното място за първа целувка са възрожденските къщи в Стария град. Това сподели за " Марица " Чудомира Пинджева, шеф на Общинското дружество " Радостни обреди ".

Атмосферата там запленява влюбените и те вземат решение да се бракосъчетаят, до момента в който историята се разпростира под краката им.

" Сред най-предпочитаните и атрактивни места за ритуала са къща " Хиндлиян " и Етнографският музей. Отскоро младоженците желаят да се венчаят пред езерото с мечката на Бунарджика, както и в Градската градина - при фонтаните, при Виенския павилион. Но множеството ни двойки се стопират на възрожденските къщи в Стария град ", уточни Пинджева.

Освен поради запаметяващата се атмосфера и незабравимите мемоари, младоженците избират изнесените ритуали и поради противоепидемичните ограничения. " На намерено влюбените и гостите им са без маски. Освен това на бракосъчетанието могат да участват всички близки, другари и родственици. Докато в зала броят на гостите, които могат да участват на заветното " да " е стеснен до 30 души ", сподели директорката на " Радостни обреди ".

Бумът на сватбите през лятото се дължи на хубавото време и неограничените благоприятни условия за импровизация, само че също по този начин и на обстоятелството, че е сезонът на почивките и пътуванията. " Много от хората, които живеят в чужбина, употребяват момента, прибирайки се тук на почивка, да сключат брак и да се видят със своите близки ", добави Пинджева.

Уикендът е най-предпочитан за сватби, само че от Оперативна програма " Радостни обреди " провеждат и доста делнични ритуали, които са в стеснен фамилен кръг, в по-неангажираща конюнктура и по-нестандартни. Такива избират хора, които са лимитирани откъм време в страната или пък желаят тържеството им да е по-скоро и когато има свободни дати, без значение дали е в делник или празник. При по-нестандартните ритуали булката е с кецове или маратонки - наклонност, която става все по-привлекателна за младите. Съботно-неделните сватби пък са за традиционалистите - тогава ритуалите и тържествата са извънредно обилни, младоженците и гостите са елегантно облечени и обредният дом е изпълнен с доста влюбени.

" Всяка една двойка, на която <210> следва встъпване в брак, си има избрани желания. Двойките сами избират аксесоарите, имаме доста изобретателни влюбени. Въпреки наредбите за носене на маски, някои имат задоволително хрумвания. Дамите пришиват цветя и дантели на маската. Стана по този начин, че маската се трансформира в аксесоар на булките и не скапва тяхното въодушевление. Разбира се, за целувката маските се смъкват. Няма по какъв начин ритуалът да мине без целувка ", сподели Пинджева.

Съботно-неделните ритуали в Пловдив през този месец са общо 63, 22 от които изнесени. През първия уикенд на юли е имало 17 сватби - 9 в зала и 8 изнесени, през втория - 8 в зала и 4 изнесени, а през през третия - 13 в зала и 6 изнесени. Днес и на следващия ден предстоят 11 церемонии в зала и 4 изнесени ритуала.

От Оперативна програма " Радостни обреди " регистрират най-голямо предпочитание за брак през месеците август и септември. Заявки за встъпване в брак през август са подали 130 двойки влюбени, а за септември - общо 111.

" Тепърва следва да одобряваме още поръчки, тъй че това може би не е окончателният брой на младоженците, които ще си кажат " да " идните два месеца. Със сигурност ще се радваме на доста влюбени двойки ", сподели Чудомира Пинджева.

Психиатърът доктор Веселин Герев:

Децата на разведените стават нападателни и отмъстителни



- Д-р Герев, по какъв начин се отразява един бракоразвод на двойката и на основаното от тях семейство?

- По принцип на двойката се отразява много нападателно, тъй като с цел да се стигне до една такава последна мярка, и двете страни са задоволително изнервени, всеки търси причина за раздялата в другия, а истината постоянно е някъде по средата. От психически модел става въпрос за конфликт на две нападателни персони. Това обаче не е толкоз огромен проблем. Основният е, че в това положение на една кълбовидна експанзия най-потърпевши са децата, в случай че ги има. Напоследък водят при мен деца, които са пострадали от бракоразвод сред родители. Малчуганите развиват доста съществени стресови реакции и показват експанзия както към други хлапета, по този начин и към животни. Това ми направи огромно усещане, тъй като до момента детска експанзия по отношение на техни другари и животни във връзка на един бракоразвод не съм виждал. Чел съм за това по книгите, само че на процедура не ми се беше случвало.

- Как може да се преодолее една такава разлъка?

- Не може да се преодолее. На всички, които ще се развеждат, би трябвало да е ясно, че децата имат потребност както от женска емоционалност, по този начин и от мъжка воля. Това са съществени елементи - волята и страстите, с изключение на мисълта и душeвността. Създава се недостиг, а при разлъка на родителите отплата няма. Получава се едно празно пространство, без значение дали в прочувствено отношение, дали във волево или мисловно. Обикновено детската душeвност запълва тези празноти, като тласка към най-различни изкривявания. Най-малкото е стресовата реакция, само че експанзията е една от главните прояви при деца на разведени родители, и надлежно отрицанието. Тъй като те доста същински възприемат това, че към този момент настава краят, и надали не желаят да санкционират и двамата си родители за протичащото се сред тях, изтласкват цялата тази сила на експанзия, която се кумулира в тях, към техни другари, близки и познати, с които играят и споделят, надлежно и към домашни любимци.

- Данните сочат, че в топ 3 на аргументите за бракоразвод са несходство в характерите, домашното принуждение и изневерите.

- Хората си мислят, че това е нещо обикновено, че даже и да не си паснат, ще се разделят и какво толкоз. Но това са съществени неща, които оставят дълготраен отпечатък върху душeвността на човек, колкото и той да си мисли, че може да го преодолее, да превъзмогне този посттравматичен стрес. Той остава на процедура за цялостен живот и по този начин трансформира душeвността, че провокира доста личностни и характерови промени, които след това могат да бъдат неприятни както за самия човек, по този начин и за хората към него. Що се касае за изневерите, не знам за какво хора се събират, в случай че ще си изневеряват. Като видят, че на процедура има дефицити, които не могат да запълнят, просто би трябвало да се разделят и да не стигат до събиране, още повече до това да имат деца. По принцип в този момент се събира едно потомство, в което надали не става предписание родителите да са разграничени, всеки да води обособен живот и децата да бъдат подмятани безпризорно на събитията. Това ще сътвори доста огромен проблем след 15-20 години, когато същите тези деца станат възрастни. Най-големият проблем е, че това за тях става модел на държание. Няма по този начин наречените фамилни полезности, няма го фамилния дух и надлежно след това самите те, употребявайки този модел, ще позволяват по този метод техните проблеми с сътрудниците. Това, от една страна, е „ съвременно “, а въпреки това, е просто пагубно за душeвността, тъй като осакатява тези генерации по-късно - и прочувствено, и ментално.

- За благополучие, обаче сватбите в Пловдив са повече от разводите. Прибързват ли двойките, пристъпвайки към брак?

- По-скоро човек би трябвало да бъде реалист, преди да стигне до брак. И да мисли тогава, а не постфактум. Но тъй като множеството хора работят прочувствено, а не рационално, вършат неща, за които след това съжаляват. Виждат, че на процедура има огромно разминаване сред упования и реалност, и оттова стартират огромните проблеми, тъй като в действителност една такава връзка се натоварва с доста огромни упования. Другият миг е, когато има дете. Близките на двойката споделят: " Имате едно дете, ще си го гледате ". Е, да, но не се получава по този начин. Най-потърпевши на процедура са децата. Другият вид е родителите да останат дружно " в името на децата " - с доста взаимни отстъпки, с цел да си изкара детето до пълноправие и по-късно родителите да се разделят. В практиката ми имам доста такива случаи и мога да кажа, че това коства неимоверно доста старания и на двамата сътрудници. И по тази причина човек, като види, че не гледат с колегата си в една посока, би трябвало да разбере, че това ще носи единствено неприятности и разочарования. Много е значимо човек да мисли, да бъде безусловно прагматичен и разумен и чак по-късно да бъде воден от страстите си, а не противоположното. Емоцията е доста хубаво нещо, само че дано да следва разсъдъка, а не да върви преди него.

И домашните любимци слушат Менделсон



Нестандартните сватби в Пловдив стават от ден на ден, само че това не значи бягство от канона, а предпочитание да направиш специфичния ден още по-специален. Увеличава се броят на двойките, които държат домашните им любимци да участват на бракосъчетанието им. Така в обредната зала постоянно има космати и рошави четириноги, които слушат Менделсон в унес дружно с младоженците.

В рубрика " ексцентрични " се вписват и ритуалите с аромат на бензин. Десетки са сватбите сред двойки, запалени по високите скорости. Така сватбата става извънредно шумна, атрактивна, с нюанси на въртящи се гуми, пушек и адреналин. Пък и младоженка на мотор събира погледите на минувачите.

Срещу 125 000 $

Женят се в балон на 30 км над земята



Все повече се множат ексцентричните хрумвания на младоженците за техния специфичен ден. Двойките към този момент могат да се оженят в капсула, която ще се издига на 30 км над земята от голям балон с размер на футболен стадион. Това ще стане през 2024 година

Американската компания " Спейс пърспектив " от Флорида към този момент продава билети за полети против 125 000 $ и дава обещание невероятни гледки към Земята на бъдещите младоженци.

Капсулите, носени от гигантските галактически балони, ще извеждат по осем души в стратосферата на пътешестване, което ще продължава шест часа.

Клиенти към този момент са изкупили всички места в капсулите за групови събития, а някои от тях - за сватбения си ден, сочат данни на компанията, която е почнала да продава билети в края на юни.

Има клиенти, които възнамеряват да отбележат юбилеите си в стратосферата или да провеждат корпоративни събития.

На борда на капсулите има баня, бар и безжичен интернет, на пасажерите ще се оферират храни и питиета.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР