Много млади хора, които излизат от университетите, не си намират

...
Много млади хора, които излизат от университетите, не си намират
Коментари Харесай

Експерти обсъждаха мерки за по-добра подготовка на младите кадри

Много младежи, които излизат от университетите, не си намират работа, тъй като не дават отговор на упованията на бизнеса и отпътуват за чужбина. Пред този проблем са изправени редица европейски страни, в това число и България. Експерти обсъдеха вероятните решения на казуса, в границите на тазгодишното издание на форума „ Университети-бизнес ", който е част от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.


Младежката безработица остава един от сериозните проблеми пред обединена Европа. Преди към 10 години повода беше икономическата рецесия. Днес - част от тези хора към момента са безработни, акцентира шефът по обучение и просвета на Европейската комисия Йенс Кристенсен.
Йенс Ниманд Кристенсен, шеф на основна дирекция „ Образование, юноша, спорт и просвета " към Европейска комисия: В Европа има няколко милиона млади безработни. Проблемът е, че всяка година други младежи излизат на пазара на труда. Така че ние рискуваме някои от тях да останат безработни с години или да имат краткотрайна работа, да работят за нищо, за без пари.
Несъответствието сред търсене и предложение на пазара на труда основава спомагателни спънки.
Йенс Ниманд Кристенсен, шеф на основна дирекция „ Образование, юноша, спорт и просвета " към Европейска комисия: Бизнесът в доста страни предлага хиляди свободни работни места, само че не може да откри хора, които да ги заемат. Това е парадокс. Младите хора търсят работа, желаят да се включат на пазара на труда, само че нямат качествата, които бизнесът чака. Ние през днешния ден образоваме младежите за специалности, които не съществуват.
Затова младежите би трябвало да получават качества и подготовка, които да подхождат на търсенето на трудовия пазар и след 3 или 5 години да вземем за пример.
Петър Николов - заместник-министър на образованието и науката: Държавите членки ще стартират работа по правенето на водещите правила за европейските академични мрежи, взаимното признание на дипломите и усъвършенстването на езиковото образование, за поощряване на качеството, подвижността и трансграничното съдействие.
И още от ограниченията за справяне с младежката безработица - университетите и бизнесът би трябвало да влагат повече в развиването на цифрови умения у студентите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР