Много компании с интереси в туризма и индустрията очакват Варна

...
Много компании с интереси в туризма и индустрията очакват Варна
Коментари Харесай

Варна губи инвеститори заради свлачища в региона

Много компании с ползи в туризма и промишлеността чакат Варна да реши казуса с крайбрежните свлачища, с цел да влагат в района. Общината не може да се оправи сама без помощта на страната. Възможност за финансиране дават европейските фондове. Оказва се, че до момента не сме търсили интензивно помощ от Европа за брегоукрепването. Затова във Варна се събраха специалисти от 4 страни, с цел да споделят опита си за битка със свлачищата.

Варна

Активните свлачища във Варненска област са 153 и обгръщат 37 хиляди декара. Ако администрацията успее да се оправи с тях, това ще даде зелена светлина за вложения в района.
Стоян Пасев – регионален шеф на Варненска област: Ако всичко е наред и овладеем тези свлачищни процеси, има много капиталови компании, които желаят да наливат било то за туризъм, екотуризъм или промишлен.
В момента у нас проблематичните зони единствено се маркират без да се овладеят свлачищните процеси.


Стоян Пасев – регионален шеф на Варненска област: Ние нямаме предпроектни изследвания. Няма по какъв начин да пристъпим към дейни дейности и преодоляване на свлачища, защото нямаме остойностяване.
Досега Европейски Съюз не е бил осведомен за проблемите с брегоукрепването у нас, изясни регионалният шеф. Това е причаната да се търси помощ от задгранични специалисти.


Стоян Пасев – регионален шеф на Варненска област: Испания, Италия и Германия са овладели свлачищните процеси, т. е. те нямат подобен проблем. Очакваме да научим нещо ново от тях и за какво не да включим предпроектни изследвания и планиране. Диего Конте – специалист от Италия: Най-добрата процедура, която можем да споделим, е преодоляването на подпочвените води и наводненията. Това е главният метод за понижаване на рисковете за крайбрежията в Италия.
Областният шеф посочи, че Варна също може да показа своя сполучлив опит пред интернационалните специалисти. Става дума за брегоукрепването на Алея Първа във Варна и Дамбата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР