Много животни са продавани незаконно от една страна от Европейския

...
Много животни са продавани незаконно от една страна от Европейския
Коментари Харесай

Европарламентът с мерки срещу незаконната търговия с кучета и котки

Много животни са продавани нелегално от една страна от Европейския съюз в друга, тъй като това може да донесе положителни облаги при дребен риск. Този бизнес е от време на време рентабилен източник на запаси за незаконни мрежи. В резолюция, подкрепена от Комисията по околна среда и публично здраве, евродепутатите приканват за проект за дейности против противозаконната търговия, по-строги наказания и наложителна регистрация на животните.

Още през 2016 година Евроарламентът насочи апел за въвеждане на съвместими системи за регистрация на домашните любимци във всички страни членки.

Рисковете, свързани с трафика

Кучетата и котките са най-популярните типове домашни любимци в Европейски Съюз и мнозина ги смятат за неразделна част от фамилиите си. Повечето европейци са загрижени за благосъстоянието на своите четириноги другари: към три четвърти от запитаните в изследване Евробарометър считат, че домашните любимци би трябвало да бъдат по-добре застрашени.

Трафикът може да бъде обвързван с неприятни условия на развъждане на животните и ранното обособяване на дребните от техните майки, както и с дълъг транспорт при тежки условия, постоянно без вода и храна.

Освен това под опасност е и публичното здраве, защото нелегално отглежданите животни постоянно не са имунизирани и могат да придвижват бяс, паразити или инфекциозни заболявания. Хората елементарно могат да се подлъжат по ниските цени и да закупят домакински любим, без да са наясно с вероятните опасности.

Предлагани ограничения

Текстът на резолюцията приканва Европейската комисия да направи предложение за единна система за наложително идентифициране и регистрация на кучетата и котките, както и за повече инспекции и засилени наказания за тези, които издават подправени паспорти за домашни любимци.

Депутатите приканват също по този начин за обща формулировка за ферми за развъждане на кучета и котки, защото съществуването на разнообразни стандарти води до разлики в цените, което се употребява от противозаконните търговци.

Резолюцията предизвиква страните членки да изготвят регистри на всички, които са оторизирани да развъждат и продават домашни любимци. В същото време се натъртва и на разяснителни акции, които да приканват потребителите да одобряват, вместо да купуват, домашни любимци.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР