Много жители на Павликени и на околните общини от Великотърновска

...
Много жители на Павликени и на околните общини от Великотърновска
Коментари Харесай

Протест в Павликени срещу завод във Върбовка

Много поданици на Павликени и на близките общини от Великотърновска и Габровска област организираха протестен протест довечера пред Община Павликени и за следващ път не поддържаха в село Върбовка да бъде издигнат цех за 420 милиона евро за каменна вата, в който ще се изгарят битови боклуци.

Протестът е следващ против капиталовото желание на предприемача Румен Гайтански за цех в село Върбовка. Събрани са протестни подписки в няколко общини, уточни юрист Димитър Палов от инициативния комитет:



„ Над 10 хиляди са събраните подписи, хората несъмнено не желаят случването на въпросната инвестиция “. 

Протестиращите са обезпокоени за здравето и екологията, тъй като в завода за каменна вата като енергоизточник ще се употребява изгаряното на близо 430 хиляди тона годишно модифицирано гориво от битови боклуци: 

„ Против построяването на апаратура с подобен мащаб за изгаряне набоклук, защотосмятам, че е доста нездравословно за дълготраен проект “. 

„ Искаме да си запазим въздуха, водата и всичко да е чисто. Не имаме вяра на вложителите, тъй като им знаем биографията “.



Общинският съвет на Павликени гласоподава на сесията си по време на митинга решение, с което задължава кметовете на Павликени и на село Върбовка да гласоподават срещу инвестицията на идния Експертен екологичен съвет. Кметът на Павликени Емануил Манолов съобщи: 

„ Ще вземам участие персонално, декларирал съм го и няма да поддържа отчета за оценка въздействието върху околната среда “. 

Очаква се в края на април-началото на май шефът на Регионалната екологична ревизия във Велико Търново Мая Радева за повторно да свика Експертния екологичен съвет за завода в село Върбовка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР