Много исках за Коледа да ви цитирам нещо позитивно, дълбокомислено

...
Много исках за Коледа да ви цитирам нещо позитивно, дълбокомислено
Коментари Харесай

Честита Коледа и плюскайте по-малко. Слушайте д-р Щонова!

Много желаех за Коледа да ви изтъквам нещо положително, дълбокомислено и с набожен нюанс, но Тома Аквински е целият експроприиран в новото книжле на Нойзи, а от фъфленето на патриарх Неофит не съумях да схвана повече от 3-4 фрази. Така че ще си разреша да заложа на една съвременна класика, шармантната лекар Неделя Щонова. Защото в нейните думи се крие мъдростта на столетията: „ Моля ви, яжте по-малко. И избягвайте простите захари “.

Откакто свят светува, простотията и лакомията вървят ръка за ръка в човешкото развиване. Безогледното плюскане не е просто персонален акт на запълване на мастните депа, то е чиста проба отричане на публичните правила и правилата на взаимния живот. Примитивното предпочитание да задоволиш апетита си непременно надалеч не се лимитира до въглехидратите в тиквеника и пробиотиците в домашната туршия.

Системен проблем у нас да вземем за пример е преяждането с власт. Едно време се случи с Иван Костов, след това с Бойко Борисов, през днешния ден на трапезата е седнал Румен Радев. Разбирам го, клетника – след 3 десетилетия казармена фасул супа има потребност да позаглади косъма. Само че сметката за изобилната софра още веднъж ще се написа на задоволяващия се с постни сармички електорат.

Ако бях политолог, щях да дефинира обстановката като развой, в който държавната администрация завладява политическото посланичество на жителите. Тъй като съм обожател на по-фриволните метафори обаче, ще си разреша да я нарека селски путинизъм. Така се случва, когато избрана персона или партия стават тъждествени с властта и я трансформират в чист лобизъм, в търг на наддаване за пробутване на непознати ползи и печелене на поръчки и нищо повече.

Фуражка смъквам на рошавия запасняк и кагебейски пълководец Леонид Решетников, който за по-малко от петилетка съумя да трансформира една пилотска каска с в допълнение разширени отвори за големите уши в царска корона. Няма потребност тук да изтъквам отчета на Държавния департамент на Съединени американски щати, определящ назначението на Румен Радев на най-високия пост в републиката като една от огромните победи на Кремълската хибридна война против цивилизования свят. При това с телешки аплаузи от страна на градските, жълтопаветни либерали. Какви идиоти!

Когато в границите на година и половина президентът на една парламентарна република я ръководи съвсем двойно повече от Народното събрание, ставаме очевидци на тежка форма на преяждане, несравнима даже с тази на пипналите коледните промоции в „ Билла “ и „ Кауфланд “. Издигнат от разпадащата се, нафталинена Българска социалистическа партия за първия си мандат, за втория Радев диверсифицира поддръжката и стана знаме на недоволните и гневните на политическото статукво. Събра към себе си необятен кръг гласоподаватели – леви, десни, центристки и популистки. И иззе функционалността на самите партии, като непрекъснато акцентира тяхната непълноценност.

Точно както преяждането с тиквеник и сарми води до метаболитни нарушавания, прочувствен стрес, болести и предизвиква съществени увреждания на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, преяждането с власт ерозира демокрацията. То води до крах на парламентаризма и неплатежоспособност на политическите обединения. За Бога, спрете да храните Румен, задоволително му е. Послушайте лекар Щонова!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР